„Klubrádió
Esti gyors

Rengeteg mutánsa lehet a vírusnak

25/02/2021 02:35

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Minden betegben kialakulhat a Covid 19-nek nevezett vírusnak egy új variánsa, de ennek nincs különösebb jelentősége. A nagyobb változásokra kell figyelni.

2021. február 24. Esti gyors - részlet 21.02.24. Rusvai Miklós
07:43
00:00

Tízezer mutációról is szólnak már hírek, de akár tizenötezerről is beszélhetünk, nem ez a lényeg, hanem az, hogy az Európában engedélyezett vakcinák szinte minden variáns ellen hatnak – mondta el az Esti gyorsban Rusvai Miklós virológus. Minden betegben változhat a vírus, de ennek nincs különösebb jelentősége, a lényeges változásokra kell figyelni. Ilyet eddig az angliai, brazíliai, dél-afrikai esetekben lehetett tapasztalni. Az úgynevezett tüskefehérjék változtak, amelyekről azt kell tudni, hogy a vírus ezekkel csatlakozik egy sejthez, ezekkel tapad rá, és ezekkel szemben képződnek az ellenanyagok a szervezetben, jó esetben vakcinák segítségével.

Dél-Afrikában függesztették fel az egyik oltóanyag használatát, mert az a csimpánzokat fertőző alapanyagra épült, a vakcina hatásfoka jelentősen csökkent, ott ugyanis gyakran előfordul az állatok és emberek közötti fertőzés. Európában ilyen veszély nincs, jelentette ki Rusvai Miklós. Az itt használt vakcinák a vírus eddig ismert mutációi ellen védenek.

Azt, hogy a védőoltás hatása meddig tart, még nem lehet megmondani. Mintegy fél éve kezdték el az oltást, tehát azt állítani, hogy egy évig, vagy háromig, esetleg akár öt évig is jó, felelőtlenség lenne állítani.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2021.02.24. 08:00
Műsorvezető: Szénási Sándor