„Klubrádió

Müller Cecília: Ennyi koronavírusos beteg még nem volt kórházban

10/03/2021 12:54

| Szerző: Klubrádió

Egyre fiatalabbak betegednek meg, előfordul, hogy teljes családok kerülnek súlyos állapotban kórházba – mondta az országos tiszti főorvos szerdán. Müller Cecília hozzátette: soha ennyi koronavírusos beteget nem ápoltak még kórházban. Azt kérte: minden kontaktust, társadalmi érintkezést, ami nem halaszthatatlan, most halasszunk.

A járvány harmadik hullámának nagyon meredeken felszálló ágában vagyunk – összegezte a járványadatokat Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. A 24.hu beszámolója szerint azt mondta: napról napra tájékoztatják a klinikusok arról, hogy egyre súlyosabb esetekkel találkoznak, egyre fiatalabbak betegednek meg, előfordul, hogy teljes családok kerülnek súlyos állapotban kórházba. Szólt arról is, hogy van elég ágy és lélegeztetőgép is, bár több helyen átszervezések szükségesek.

Az elmúlt napon két harmincas éveiben járó fiatal is meghalt, „jelen tudásunk szerint nem volt alapbetegségük, ami egy rendkívül fontos figyelmeztetés számunkra” – fogalmazott Müller Cecília. A tapasztalat szerint a brit vírusvariáns nemcsak gyorsabban terjed, de súlyosabb megbetegedést is okoz.

„Minden kontaktust, társadalmi érintkezést, ami nem halaszthatatlan, most halasszunk – kérte a tiszti főorvos. A háziorvosoknak azt mondta, hogy a héten elsősorban az időseket oltsák. „Szeretnénk most már a 80 év felettiek oltásával végezni (…) Ha megszólíttatnak, akkor most már ne spekuláljanak, nincs min gondolkodni, az összes vakcina hatásos, megakadályozza a szövődményeket és a kórházba kerülést” – jelentette ki.

„Soha ennyi koronavírusos beteget nem ápoltak még kórházban, az ápoltak tíz százaléka pedig lélegeztetőgépre szorul” – idézte a Telex a tiszti főorvost. Aki hangsúlyozta, hogy ha a járványügyi szabályokat nem tartjuk be, egymást és a környezetünket is veszélyeztetjük.

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)