„Klubrádió

Müller Cecília: Nem volt ellátatlan beteg, nem feküdt senki a kórházak folyosóin

25/05/2021 14:39

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon nem volt ellátatlan beteg, nem feküdt senki a kórházak folyosóin. Magyar készítésű gyógyszereket fejlesztettünk ki félelmetes gyorsasággal a járvány ideje alatt, úgy, hogy a Faviripavirt, Remdesivirt Magyarországon gyártották – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden a közmédiának a Tolna megyei Faddon.

Magyarország nagyon sikeres a védőoltások beadása terén – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos az MTI tudósítása szerint hozzátette, a beoltottak száma már bőven meghaladja az 5 milliót, és hangsúlyozta a második oltás fontosságát, hiszen csak az nyújt teljes, hosszan tartó védettséget.

Az országos tiszti főorvos köszönetet mondott azoknak, akik megbíztak a szakemberekben, és biztonságosnak, hatásosnak tartják az oltóanyagokat. 

Azt mondta: egy új betegség esetén természetes az emberekben az idegenkedés, ráadásul a külső szemlélőnek úgy tűnhetett, hogy a védőoltások robbanásszerűen kerültek piacra. Ez nem így volt, mutatott rá, hiszen a vakcinák hosszú ideje fejlesztés alatt vannak. Korábban a sárgaláz elleni védőoltás is a vektorvakcinák technológiájával készült, és az mRNS vakcinának is tízéves története van, mondta.

„Büszke vagyok az egészségügyi dolgozóinkra, óriásit teljesítettek, Magyarországon nem volt ellátatlan beteg, nem feküdt senki a kórházak folyosóin. Magyar készítésű gyógyszereket fejlesztettünk ki félelmetes gyorsasággal a járvány ideje alatt, úgy, hogy a Faviripavirt, Remdesivirt Magyarországon gyártották” – fogalmazott.

Azt mondta: „Tapasztalataink és tudásunk alapján indokolt az, hogy a magyar oltóanyaggyár is elinduljon, részben önellátóvá kell válni a magyar emberek biztonsága érdekében”. Müller Cecília kiemelte, hogy a járványügyi készültséget folyamatosan fenn kell tartani, mert nincsen vége a pandémiának. 

Elmondta: mindaddig fenntartják az oltóbuszok működését, amíg igény van rájuk. Öt oltóbusz járja az országot, amelyeken naponta átlagosan 180 embert tudnak beoltani. A buszok a városoktól távol lévő helyekre, illetve kistelepülésekre viszik el az oltást, fűzte hozzá.

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)