„Klubrádió
Esti gyors

Nicsak, ki beszél! – Szénási Sándor jegyzete

19/05/2021 17:58

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Amit Orbán mond és mondani fog, legyen az bármilyen őrültség, azt mondja Müller tiszti főorvos is, akkor is, ha majd és már esetleg nem akarja.

2021. május 19. Esti gyors-részlet / Szénási Sándor jegyzete - 2021.05.19.
02:26
00:00

Szél Bernadett független parlamenti képviselő abszurdnak nevezi, hogy miközben Müller Cecíliához mint szakmai orákulumhoz, országos tiszti főorvoshoz fordul azzal a kérdéssel, hogy milyen alapon sorolnak valakit a koronavírus áldozatai közé, Müller a kormányfő politikai beosztottjaként felel neki. A tiszti főorvos ugyanis saját válasz helyett belinkelt neki egy interjút, amelyben Orbán közli, hogy mindenkit elkönyvelnek, aki fertőzött, még ha nem is a Covidtól halt meg. Müller megtehette volna, hogy köntörfalaz, kertel, mellébeszél, csinált ő már ilyet, de most nem tette. Úgy vélte tán, itt az ideje az őszinte hitvallásnak a saját szerepét illetően.

Tudnivaló, hogy a szörnyű magyar halálozási adatokkal kapcsolatban legutóbb a KSH alelnöke próbálta bizonyítani, hogy a világban különböző számítások vannak, és a hazai számokat leginkább felezni kellene, ha a valósághoz közel akarunk maradni. Ezzel amúgy épp Müllerék napi adatszolgáltatását kérdőjelezte meg, ám a tiszti főorvos erre nem felelt semmit. Talán Orbán ez ügyben még nem nyilvánult meg, így nem tudhatta, mi a véleménye.

Szél egyébként azt is az őrület kategóriájába sorolja, hogy nálunk – idézem – „ a miniszterelnök diffúz propagandainterjúja számít a hivatalos forrásnak”, ami, ám ezt már mi tesszük hozzá, a szakma csúcsképviseletét ellátó főorvos szerint normális, sőt konstans, míg az ő tudása, felkészültsége, tapasztalata változó értékű. Ha beleillik a politikába, oké, ha nem, a politika nyer: mint láttuk, egy külügyminiszter is lehet okosabb vakcina-bevizsgálat ügyben, mint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a főszakmász ezt sem kifogásolja.

Ez a fajta önfeladás is ismert, az a gátlástalanság is, hogy ezzel egy ember nemcsak a saját szakmai egóját, de mások szakmai tisztességét is simán beáldozza. Nincs is ehhez mit hozzátenni azon kívül, hogy innentől nincs határa a lecsúszásnak, nincs többé elhatárolódási lehetőség: amit Orbán mond és mondani fog, legyen az bármilyen őrültség, azt mondja Müller is, akkor is, ha majd és már esetleg nem akarja. Nekünk, akik itt vagyunk lent, ő eggyé vált azokkal ott fent.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2021. május 19-i, szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 Orbán Viktor miniszterelnök és Müller Cecília országos tiszti főorvos Forrás: Orbán Viktor/Facebook