„Klubrádió
Esti gyors

Adjuk vissza Európát a lakóinak – Kárpáti Iván jegyzete

18/05/2021 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Évtizedek alatt szervesen összefonódott térségek vannak elvágva egymástól szerte a kontinensen, teljesen eltérő és folyamatosan változó szabályoknak kell megfelelniük a kimerült társadalmaknak.

2021. május 18. Esti gyors-részlet (Kárpáti Iván jegyzete 2021.05.18.)
02:27
00:00
Valamikor még tavaly ősszel írtam arról, hogy addig a kutyát vittük oltási könyvvel külföldre, a jövőben mi is így utazunk. Nem volt egy túl merész jóslat, mégis rossz nézni, ahogy megvalósul.

Kezdjük ott, hogy úri problémánk van itt Európában, mert a világ egy jelentős része még a közelében sincs annak, hogy jelentős számban tudjon oltani. És folytassuk azzal, hogy az emberek egy masszív része nem azért utazgat – utazgatott - a világban, hogy szelfizzen valami attraktív látványosság előtt, hanem mert muszáj volt neki: máshol kapott olyan munkát, amiből el tudja – tudta - tartani a családját. Vannak egészen szélsőséges megoldások, mint például Ausztráliában és Új-Zélandon, aminek vezetői kihasználva az egyedi földrajzi adottságokat teljesen elvágták a világtól az országaikat, még saját állampolgáraikat sem engedik vissza. Ez is egy módszer, hatásos is bizonyos szempontból, de nyilván fenntarthatatlan.

Európában közben teljes a káosz. Évtizedek alatt szervesen összefonódott térségek vannak elvágva egymástól szerte a kontinensen, teljesen eltérő és folyamatosan változó szabályoknak kell megfelelniük a kimerült társadalmaknak. Nem tudom, hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás. Az emberek várták-e el először azt a politikusoktól és a velük szövetséges ilyen-olyan szakértőktől, hogy teremtsenek 100 százalékos biztonságot, vagy fordítva, a politikai elit döntött úgy világszerte, hogy létezik ilyen, és ha belerokkanunk is végigviszi. Kudarcot vallottak, mert a járvány által leginkább veszélyeztetett korosztályt sehol sem sikerült megvédeni, rengetegen haltak meg úgy is, hogy felszámoltuk addigi életünket. Lehet fokozni, mert most a normális élet felépítését nehezítik ugyanazok. Újabb és újabb hónapokkal eltolva annak a lehetőségét, hogy diszkrimináció nélkül éljük az életünket, legalább itt az Európai Unióban.

Én még éppen tudom milyen megközelíteni úgy a határt, hogy az embernek picit összeszorul a gyomra és ösztönösen elkezdi rendezgetni a papírjait. De lett több generáció is, amelyiknek ilyet se gyerekként, se felnőttként nem kellett átélnie. Eddig. Most papírokat intéznek, határidőket figyelnek, várják a rendőrt naponta a karanténban, ha úgy jártak, mert közben menni kell, hiszen nekik az egész kontinens természetes közegük.

Adjuk vissza Európát a lakóinak.

Kárpáti Iván jegyzete a 2021. május 18-i Esti gyorsban hangzott el.