„Klubrádió
Reggeli gyors

Rusvai Miklós nem tartja elsietettnek a nyitást

23/04/2021 23:26

| Szerző: Klubrádió/szg

Szombattól megnyílhatnak a vendéglátóhelyek teraszai, mivel az ország elérte a 3,5 millió beoltottat – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken. Rusvai Miklós virológus nem lát különösebb veszélyt a terasznyitásban, a kerthelyiségek nyitásában. Szerinte ennek nincs nagyobb kockázata, mint a szabadban sportolásnak, amire eddig is lehetőség volt. Azt is mondta: az indiai úgynevezett „kettős mutáns” nem veszélyesebb, mint a brit.

2021. április 23. Reggeli gyors / részlet, Rusvai Miklós (21.04.23.)
05:42
00:00

Elérte a beoltottak száma a 3,5 milliót, így megnyílhatnak a vendéglátóhelyek teraszai – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy 4 millió oltottnál – szerinte jövő hét szerdán vagy csütörtökön – megnyitják a szolgáltatások széles körét azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk.

Rusvai Miklós virológus nem lát különösebb kockázatot a terasznyitásban, a kerthelyiségek nyitásában. Szerinte ennek nincs nagyobb kockázata, mint a szabadban sportolásnak, amire eddig is lehetőség volt. A szél hígító, a napfény, a meleg vírusölő (inaktiváló) hatása csökkenti a kockázatot. Szerinte ezek a nyitások nem jelentenek majd a szerencsére csökkenő járványadatok alakulásában kedvezőtlen fordulatot.

Úgy látja, az indiai, úgynevezett „kettős mutáns” nem jelent nagyobb veszélyt, mint az eddigi mutánsok. Az eddigi megfigyelések szerint sem a terjedőképessége, sem a megbetegítő-képessége nem súlyosabb a brithez képest. Természetesen súlyosabb betegséget okoz és gyorsabban terjed, mint az eredeti vuhani változat, de nem veszélyesebb a britnél.

Utóbbi azért lett veszélyesebb, mint az eredeti, mert olyan módosulás jött létre a vírus úgynevezett tüskefehérjéjén, hogy erősebben tud kapcsolódni a sejtjeink felszínéhez, a receptorokhoz. Az immunrendszert pedig valamivel könnyebben ki tudja játszani, és ezáltal valamivel súlyosabb betegséget okoz.

Az állatok közül eddig egyedül a nyércek koronavírus-terjesztő képessége igazolódott be, ezért volt az, hogy tavaly sokmillió nyércet öltek le, például Dániában. A környezetünkben élő állatok közül nincs olyan, amelyről átterjedhetne az emberre a vírus. Időlegesen a kutyában és a macskában is megjelenhet a vírus, de nem szaporodik jól, nem volt példa olyanra, hogy átterjedt volna róluk a gazdára. Mindig fordítva történt, a covidos gazda fertőzte meg a háziállatot – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors
2021.04.23., péntek 8:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert