„Klubrádió

Kiderült: a The Lancet nem méltatta a kínai vakcinát

21/04/2021 18:23

| Szerző: Klubrádió

A Sinopharm vakcina hatékonyságáról beszélt hétfői videójában Menczer Tamás. A Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint a The Lancet is elismerően cikkezett a vakcina hatékonyságáról. Azonban a hivatkozott cikk a lap egy, tudományos kutatáshoz, eredményhez fűződő megjegyzéseket közlő rovatában jelent meg szerzői pedig a Sinopharm tudósai.

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfői Facebookon közzétett videójában azt mondta, hogy a The Lancet nevű orvosi szaklap "kiállt a kínai Sinopharm-vakcina mellett".

A 444 olvasói jelezték a portálnak, hogy az államtitkár állítása nem igaz. Menczer a The Lancet nevű folyóiratot citálja, ami tényleg az egyik legfontosabb orvosi szaklap. Az emlegetett írás URL-je pedig tényleg thelancet.commal kezdődik, de nem egészen The Lancetben jelent meg, és nem is egy tudományos kutatásról van szó.

Koronavírus - Újabb vakcinaszállítmány kiszállítása Bék
 
Kínai vakcina Fotó:
MTI/Lehoczky Péter
 

A hivatkozott írás nem tudományos cikk, hanem egy rövid levél, ami a The Lancet Microbe Correspondence rovatában jelent meg, amelyben leveleket közölnek, amikben vagy valamilyen tudományos kutatáshoz, eredményhez fűzhetnek megjegyzéseket más szerzők. Arról szól, hogy egy 12 mintás Sinopharm vizsgálat alapján a szerzők szerint a vakcina a dél-afrikai mutáns ellen is hatásosnak bizonyult.

A cikk szerzői pedig Xiaoming Yang a Sinopharm alvállalata, a China National Biotec Group elnökségi tagja és a vakcinaprojekt vezető kutatója. Egy másik szerző, Hui Wang szintén a Sinopharm alkalmazottja, a többiek pedig különböző kínai kormányszervek vagy a kínai állami tudományegyetem kutatói.