„Klubrádió

Orbán: 3,5 milló embert beoltottak

23/04/2021 07:45

| Szerző: Klubrádió

Elérte a beoltottak száma a 3,5 millió főt, így megnyílhatnak a vendéglátóhelyek teraszai – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök azt is bejelentette, 4 millió oltottnál – jövő hét szerdán, vagy csütörtökön – megnyitják a szolgáltatások széles körét azoknak, akiknek védettségi igazolványuk.

Elérte a beoltottak száma a 3,5 millió főt, így megnyílhatnak a vendéglátóhelyek teraszai – írja a hvg.hu. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban a nyitás lehetőségeiről beszélt. Az első kérdés, hogy a WHO igazgatója nem tartja-e korainak a lépést. Orbán Viktor azt mondta, ezt nem kérdezte meg tőle, inkább a pozitívumokat emelte ki, őt meg az érdekelte, hogy a következő években lesz-e ilyen járvány, van-e figyelmeztetőrendszerük, jobban föl tud-e készülni az emberiség.

A nyitásban saját ütemezéssel haladnak. 3,5 milliónál több beoltott van, a teraszok nyithatnak, "rám is vár egy korsó sör a teraszomon", alig várja már. Egy-két szabály megváltozott. A teraszok este fél 10-ig lehetnek nyitva, több idő kell a hazaéréshez, szombattól 11-kor kezd a kijárási tilalom.

Orbán már azon gondolkodik hogy jövő hét közepén meglesz a 4 millió oltott. Megvan a következő lépés. Mindig a rádióban jelenti be azokat. 4 millió oltottnál, jövő hét szerda, csütörtök tájékán megnyitják a szolgáltatások széles körét azoknak, akiknek védettségi igazolványuk.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Orbán Viktor a rádióban
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

A következő szolgáltatások nyílnak: látogathatók lesznek a színházak, tánc és zeneművészeti események, a mozik, fitnesstermek, uszodák, jégpályák, állatkert, kalandpark, vidámpark, játszóház, sportpályák, és ezen túl kinyithatnak a szállodák (ide is a védettségi igazolvánnyal lehet menni), az éttermek belső terei is, szintén a védettek számára.

Az ellenzék valószínűleg megint nem szavazza meg a veszélyhelyzet hosszabbítását - veti fel Nagy Katalin. Orbán azt mondja, hogy az oltás fontos, 4 millió oltott is még csak 50 százalék, 500 ezer ember átesett a betegségen, tehát a lakosság több mint fele védett lesz, de még mindig sokan nem védettek. Orbán továbbra is regisztrációra buzdít, azt mondta, már "szolgáltatás van", lehet időpontot kérni az oltásra. Fontos, hogy az oltás pártján maradjunk, az oltásellenesek hangját túlkiabáljuk, mert az erős. Az egész ellenzék ide tartozik, most egy másik ravaszkodás tanúi. Most azt mondják, hogy kétségek vannak afelől, hogy hatékonyak-e a vakcinák. Orbán azt mondja, 1 százalék körüli a visszabetegedés aránya, minden vakcina hatékony. Pár hét alatt meg lehet duplázni az eddig beoltottak számát. Május közepén előállhat az a helyzet, hogy mindenki be lesz oltva, aki regisztrált. De vakcinánk lesz, indul egy akció, hogy a világ bármely pontjáról jöhetnek a magyarok és megkapják a vakcinát.

A 16-18 éves kor közöttiek olthatóságáról meghallgatta az egészségügyi minisztert. Ma az az álláspont, hogy a 16-18 közöttiek beolthatóak Pfizerrel. Annyi Pfizert kell elkülöníteni, amennyire nekik szükségük lesz. Az oltásuk rendjéről néhány nap múlva közölnek információkat. Izraelben már azt nézik, a 12-16 év közöttieket lehet-e oltani, itthon még ehhez vizsgálatra van szükség.

Mikor majd eseményekre mennek a szülők, a kiskorú gyereket magukkal vihetik.

Orbán azt mondja, a veszélyhelyzet hosszabbítása azért kell, hogy a cselekvőképesség megmaradjon, széles felhatalmazottsággal rendelkezzen és minden döntést meg tudjon hozni, ha nincsenek a parlamentben a képviselők. Jól döntött a kormány, hogy kérte a hosszabbítást. De egyébként lépésenként újraindítják az országot, egyre kevesebb korlátozás marad a mindennapi életben.

Orbán arról is beszélt, az EU-nak van egy adatszolgáltatási felülete, ahol közlik,hogy az utolsó békeévhez képest covidos évben mennyien halnak meg. Ez egy valós szám, azt mutatja, mennyi életet veszítettünk el az utolsó békeévhez képest. Ezt nézve Magyarország tartható pozícióban van, ahol inkább kevesebben haltak meg. Itthon nem teszünk különbséget abban, hogy valaki covidban halt meg, vagy coviddal. Az európai statisztikában viszont van ilyen különbség.

Orbán beszél arról is, nem tudja, mikor egy-egy vakcina ellen világkampányt lát, amögött vajon valamilyen gyógyszergyári stratégia van-e, ráadásul Európában belekeverték a politikát a vakcinák megítélésébe. Ha életet kell menteni, abból nem szabad politikát csinálni. Magyarország egy olyan ország, akinek senki nem mondhatja meg, mit tegyen és mit ne - Orbán szerint mi ezért állunk jól az oltással.

A költségvetés is szóba kerül, mi lesz 2022-ben? Orbán azt mondja, van mozgástér a költségvetés módosítására. Nem tudja ígérni, hogy a következő hónapokban nem kell egy-egy költségvetési tételt módosítani, a lehetőség megvan. Az idei év beadott módosítója a gazdaság újraindítását célozza. Hamarosan beadják a 22-est, az is erről szól majd. Most még az egészségre, a halálozási számokra figyel, de lassan előjön a gondolkodásban a gazdaság újraindításának kérdése. Indulnak lakásépítési programok, segítséget adtak a vállalkozásoknak, bértámogatást fizetnek májusra is a vendéglátósoknak - sorolja Orbán.

Már az interjú előtt megosztott egy videót Orbán, amiből kiderült, hogy három és félmillió embert beoltottak Magyarországon – jelezte a Telex.