„Klubrádió
Hetes Stúdió

A roham – Szénási Sándor jegyzete

1/05/2021 15:13

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A kormányfő tökéletesen tisztában lehetett azzal, hogy az oltópontokat lehetetlen feladat elé állítja, hogy tömegjelenetek lesznek, és csalódások. Őt azonban egyetlen cél vezérelte, hogy tudniillik szombatra biztosan meglegyen a négymillió beoltott, hiszen ez a mágikusan kezelt szám további nyitást ígér és népszerűséget.

2021. május 01. Hetes Stúdió-részlet (2021.05.01. Szénási Sándor jegyzete)
02:32
00:00
A tumultuózus pénteki napon a kormányfő bejelentésére, hogy tudniillik lehet gyorsan és eredményesen regisztrálni oltásra, országszerte több, mint százezren lepték el a kórházak környékét. Természetesen senki nem számolta meg őket, de mivel a hírek szerint százezer adagot osztottak szét, és mivel több helyen már dél után közölték, hogy a vakcina kifogyott, miközben még mindig sorok álltak, a következtetés nyilvánvaló.

Közben – sőt gyakorlatilag már a nap elején – beomlott a regisztrációs oldal. Müller Cecília szerint terheléses támadás történt, amit mindenki más, ideértve az ellenzéket is, valótlanságnak minősített, joggal; az emberek nem támadni, hanem oltást szerezni akartak, a kormányfő által keltett érdeklődést egyszerűen nem bírta a felkészítetlen rendszer.

Más tekintetben azonban a kritikusok talán tévednek, amikor a kormány tudatlanságáról beszélnek az oltási struktúra teherbírását illetően: a kormányfő tökéletesen tisztában lehetett azzal, hogy az oltópontokat lehetetlen feladat elé állítja, hogy tömegjelenetek lesznek, és csalódások. Őt azonban egyetlen cél vezérelte, hogy tudniillik szombatra biztosan meglegyen a négymillió beoltott, hiszen ez a mágikusan kezelt szám további nyitást ígér és népszerűséget. Az sem érdekelte, hogy mennyire önleleplezően viselkedik. A hivatalosan a vakcinák legaljának minősitett Pfizert dobta be ugyanis csaléteknek; tudván, hogy erre majd ráharap a nép, míg a kínaira, ami sok helyen a háziorvosoknál porosodik, aligha. A roham kedvéért mondta azt is, hogy a Pfizerre ezentúl talán heteket kell majd várni. Miközben a héten 355 ezer dózis jött Pfizerből, és ebben a hónapban még 1,2 millió érkezik.

A Sinopharmot illetően ki is derült, hogy a kormány fű alatt teszteli a hatékonyságát, magyarán nem bízik benne jobban, mint a közvélemény java része, politikai terméknek tekinti, ami könnyen lehet toxikus is. De hát a pénteki kikényszerített roham a négymillióért szintén politikai termék volt, mint ahogy szinte minden más is politikai hisztériák szülötte.

Azt azonban Orbánnak ismét sikerült bebizonyítania, hogy hitele igazából a nyugati szakmai kultúra megbízhatóságának van, a kontroll politikai függetlenségének. Még egyszer: a hitelességnek, aminek a próbáján eddig a kínai és orosz vakcina nem jutott túl, a magyar ellenőrző szervezetek pedig kormányutasításra elbuktak.

Szénási Sándor jegyzete a 2021. május 1-jei Hetes Stúdióban hangzott el.