„Klubrádió

Orbán Viktor: Szombaton újabb nyitás jön

30/04/2021 07:51

| Szerző: Klubrádió

Négymillió oltottnál újabb nyitás várható, mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy aki akar pénteken kaphat Pfizer vakcinát, viszont szombattól a diákoknak teszik el azokat, és csak hetek múlva lesz újra elérhető.

Orbán Viktor azt mondta, ma egy újabb szakaszhatárhoz érkezünk, szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete módosul, éjfélre kell hazaérni, a vendéglátóipari egységek és boltok 11-ig lehetnek nyitva, a védettségi igazolvánnyal rendelkező számára megnyílnak helyek – a többi között a mozik, edzőtermek, a szállodák, belső terei a vendéglátóhelynek, rokon kíséretében a fiatalok is látogathatják a helyeket – írja a hvg.hu.

Kevesebb, mint 100 ezer oltást kell beadni, ezért holnap reggeltől életbe léptetik a szabályokat.

Orbán azt is mondja, döntöttek arról, hogy a 16-18 év köztieket Pfizerrel oltják, az érettségik után. Ma még tudnak oltani Pfizerrel – időpontot foglalni a vakcina oldalon lehet –, de holnaptól elteszik a diákoknak. Aki Pfizert akar kapni, ma még kaphat, aztán hetek múlva jut ilyen oltóanyag.

Orbán azt mondta a terasznyitások kapcsán, felhívhatjuk a figyelmet az egyéni felelősségre, de felnőtt emberekről van szó. Most támadásban vagyunk, a vakcina megöli a vírust. Mindenkinek van golyóálló mellénye, vagy a háziorvosnál, vagy az oltóponton. Vegye fel, de felelősségteljesen kell viselkedni, aki nincs beoltva, ő megfertőzhet másokat és ő maga is megfertőződhet. Nem vagyunk túl a járványon, az utolsó döntő ütközet közelében vagyunk, a szabályokat be kell tartani.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Orbán szerint a védettségi igazolványokkal szembeni alkotmányos kifogások nem megalapozottak. Szijjártó Péter fog kétoldalú megállapodásokat kötni a "fontos országokkal" arról, hogy egymás igazolványait elfogadjuk. Szerbiával és Montenegróval már megállapodtak, tárgyalnak a többi országgal. Orbán azt mondja, őt is kínai vakcinával oltották be, ő is menni fog. A kínai vakcinával beoltottak szabadon utazhatnak majd a nyár során - ígérte a miniszterelnök.

Uniós igazolvány vagy lesz vagy nem, mi arra nem akarunk várni, addig használjuk a nemzeti igazolványokat, és kölcsönösség alapján megállapodást kötünk a szomszédokkal.

Nagy megkérdezi, hogy sokan nem értik, miért nem lehet lakodalmat tartani. A násznépet nem akarják ketté hasítani, ott keveredés van az oltottak és nem oltottak között. Az éttermeknél is komoly részletszabályokra volt szükség, a belső tereket lehet használni a védetteknek. Az éttermen belül épp ezért maszkot kell viselni, ha nem ül asztalnál.

Az éjszakai kijárási tilalom úgy érvényes, hogy az éjszakai horgászat éjfél után is lehetséges. 700 ezer horgász van Magyarországon, mint kiderült.

Orbán azt mondja, nem tudja, hogy a 4,5 vagy 5 milliónál lesz a következő nyitási lépés. Ha eléri a beoltottak aránya a nagykorúak felét, akkor ellanyhul a lelkesedés. Most már oda jutottunk, hogy több a vakcinánk és oltási képesség, mint ahányan oltást akarnak. Orbán szerint nálunk van csak olyan, hogy valaki időpontfoglalásra megy oltásra, függetlenül attól, hogy hány éves.

Az egyetemek átalakítása is szóba kerül, az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul. Orbánt arról kérdezi Nagy, miért van szükség az egyetemek átalakítására. Az oltás úgy visszaszorította a vírust, hogy lehet másról is beszélni. Magyarország rendkívül rugalmatlan felsőoktatási rendszer működik, a korábbi sikerek fénye is megkopott. A büszkeségre kevesebb okot találunk ma, a felsőoktatásban, a fiatalokban, tanárokban több van, mint a teljesítmény, amit leadnak. Nem elég vonzó a rendszer, nem honorálja kellőképp a teljesítményt. Sok mindent kell megváltoztatni. A világ legjobb egyetemei alapítványi formában működnek, ezért alakítják át alapítványi formába a magyarokat is. Elindult ez itthon, majd bejelentkeztek az egyetemek, hogy ők is szeretnének egy "ígéretesebb forma" szerint működni. Orbán szerint soha ennyi vagyont nem kaptak az egyetemek mint most. A műveltség, tudás húzóerő, ennek mennyisége és minősége javul, ez jobban húzza majd a gazdaságot.

Külföldön szervesebben alakult ki ez a rendszer, van, ahol hosszú évtizedek, évszázadok alatt ment végbe, itthon viszont leállamosították a kommunisták, ezért a szerves fejlődés megszakadt. Az átalakuláskor mindig van vita, itt arról van szó, hogy közérdekű alapítványokat hoznak létre, a nekik adott vagyon és támogatás nem használható másra, mint oktatásra és az egyetem céljaira, viszont hosszútávon kiszámíthatóan működhetnek, a kormányok sem tudják rángatni azokat.