„Klubrádió
Esti gyors

Örülünk, hogy most itt vagy – Kárpáti János jegyzete

13/05/2021 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A cél most az, hogy azoknak a véleménye is tükröződjék az előválasztási eredményekben, akiket önmagában egyetlen ellenzéki párt sem tudott maga mellé állítani, akik eddig inkább nem szavaztak, vagy akár jobb híján, alternatív távlat híján, a Fideszre szavaztak, és most ingadoznak.

2021. május 13. Esti gyors-részlet (2021.05.13. Kárpáti János jegyzete)
02:18
00:00
Sokakat foglalkoztat a kérdés: meghekkelhető-e az ellenzéki előválasztás? A rövid válaszom: egy kicsit talán.

A lényegében kétpártrendszerű Egyesült Államokban régóta érvényes, hogy a pártok funkcionáriusai körül nem igazán a párttagság, hanem a regisztrált szimpatizánsok, rendszeres szavazók köre jelenti a támogató bázist. Az előválasztáson zömmel ezek a szimpatizánsok vesznek részt, és nem jellemző, hogy sunyi tekintetű demokraták vagy republikánusok belopózzanak a másik párt jelölőgyűlésére, és ott valamilyen tökhülye jelölt mellett kardoskodjanak.

Nem vagyunk Amerikában, például nincs kétpártrendszerünk. Ha lesz, akkor el kell majd gondolkodni az ilyen rokonszenvezői hálózatok intézményesítésén. Itt különböző ellenzéki pártok vannak, az Orbán-rendszer legyőzésének alapvető közös céljával, ami ugye egyetlen alkalomra szól. Hogy aztán milyen kormánykoalíció mennyire lehet tartós, az a jövő zenéje.

Egyelőre ott tartunk, hogy az ellenzék el akarja hódítani a bizonytalanokat a Fidesztől. Ha a pártok erősorrendje szerint akarnák elosztani a jelölti helyeket, akkor nem kellene előválasztás. De a cél most az, hogy azoknak a véleménye is tükröződjék az előválasztási eredményekben, akiket önmagában egyetlen ellenzéki párt sem tudott maga mellé állítani, akik eddig inkább nem szavaztak, vagy akár jobb híján, alternatív távlat híján, a Fideszre szavaztak, és most ingadoznak. Az, hogy az előválasztáson csak Orbán ellenzékének kipróbált és ellenőrzött kemény magja vehessen részt, hogy az ajtóban megkérdezzék, bocsánat, hol tetszett lenni az elmúlt tíz évben, egyfelől megvalósíthatatlan, másfelől – a korábbi választások tapasztalata szerint – a kudarc biztos garanciája. Örülünk, hogy most itt vagy – ezt kell inkább mondani.

Nem akarom alábecsülni Kubatov logisztikai képességeit, de abból, ha kitudódna, hogy a Lendvay utcából pártutasítások tömege megy ki emailben, sms-ben, fülbesúgással, hogy barátom, regisztrálj, és voksolj X.Y.-ra, abból akkora botrány lenne, ami visszaüt a Fideszre.

Kárpáti János jegyzete a 2021. május 13-i Esti gyorsban hangzott el.