„Klubrádió
Esti gyors

Az előválasztás mint esély – Dési János jegyzete

17/05/2021 18:03

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Ha egymás kinyírása fontosabb lesz, mint az értelmes vita, akkor valóban jobb elővenni a földgömböt és keresgélni rajta. Nyilván egyszerűbb hülyét kiáltani –  messzebbre is hallik időnként –, mint értelmesen végiggondolni egy bonyolult dolgot. Talán fegyelmezi a résztvevőket, hogy ha megvan az előválasztási eredmény, akkor együtt kell dolgozniuk.

2021. május 17. Esti gyors-részlet (Dési János jegyzete 2021.05.17.)
03:46
00:00

Felállt a csatársor az előválasztáshoz, ami mindenképpen jó hír. Már csak azért is, mert a fideszes karaktergyilkoló gépezetnek meg kell osztania az erejét. Láthatóan bevetnek apait-anyait, és már a segédcsapatokat is harcba küldik. Nem tűnnek nyugodtnak, és kis szerencsével erre minden okuk meg is van.

Az előválasztás nagy esélyt ad arra, hogy az ellenzéki pártok – amelyek egymásra vannak utalva, és egy reménybeli kormányalakításkor együtt kell majd működniük – mindennapi dolgokban kénytelenek legyenek véleményt mondani, ha úgy tetszik, egy kormányprogram alapjait összerakni. Ki mit tervez az egészségüggyel, az oktatással, a multicégekkel? És persze azzal is, hogy a fideszes oligarcháknak milyen sorsot szán vagy miként kívánja helyreállítani Magyarországon az elveszett alkotmányos rendet. Kétségtelen, lesz kísértés egymás szapulására, ócsárlására, lejáratására is, ez kis részben talán elkerülhetetlen. Ám, ha ez hatalmasodik el, akkor megette a fene. Ha egymás kinyírása fontosabb lesz, mint az értelmes vita, akkor valóban jobb elővenni a földgömböt és keresgélni rajta. Nyilván egyszerűbb hülyét kiáltani – messzebbre is hallik időnként –, mint értelmesen végiggondolni egy bonyolult dolgot. Talán fegyelmezi a résztvevőket, hogy ha megvan az előválasztási eredmény, akkor együtt kell dolgozniuk. És az is nyilván számít, hogy feltételezhető, az ellenzéki választóközönség nem a fideszes stílusú, ordenáré és a legnagyobb gyalázkodás és hazugság sem elég típusú hozzászólókat favorizálja majd.

Ott volt a főpolgármesteri előválasztás – szerencsés és jó példa arra, hogy egyáltalán nem reménytelen az ilyesmi. Még ha most a is tét nagyobb, és a szenvedélyek is magasabbra csapnak. De azt is látjuk a legtöbb önkormányzatban, ahol az ellenzék jutott hatalomra, végül is képesek együtt dolgozni – még ha akadnak időnként kínossá váló viták is. De talán a rossz tapasztalatokból is érdemes tanulni. Most, amikor nyilván a fideszes médiahenger – a hazugságot ipari méretekben előállító, közpénzből eltartott rendszert nevezzük így, igen udvariasan – beindul és gátlások nem nagyon szokták korlátozni a működésüket.

És ha még okot is szolgáltatnak a versenyzők, akkor aztán az biztos kevéssé segíti elő azt, hogy végre túl legyünk az orbánizmuson.

Nem tudom, eszébe jutott e valakinek egy afféle etikai tanácsot összerakni, amelyik segítené a vitát jó mederben tartani, amelynek tagjaira hallgatnak a résztvevők. Akik tudnak segíteni abban, ha valakinél elszakadna a cérna. Az előválasztás azért is fontos, mert megmutathatja, nem csak a fideszes stíl létezik, amikor 99,99 százalékban a vezért támogatjuk mindenben is, és neki mindenben is igaza van. Hanem gondolkozó emberek értelmesen képesek megvitatni és mérlegelni szempontokat, hogy aztán a szerint cselekedjenek.

Szóval az elmúlt napok legjobb híre az előválasztás. Lehet, hogy nem árt, ha van bíró is a pályán, akire – már csak saját érdekükben is – hallgatnak a felek.

És akkor aztán, pá orbánizmus. Jobb lesz nélküled, hamarosan ki is derülhet.

Dési János jegyzete a 2021. május 17-i Esti gyorsban hangzott el.