„Köszönjük,
Reggeli gyors

Meghívóval lehetne részt venni az előválasztáson?

17/05/2021 11:42

Mérő László szerint akár a Fidesz is befolyásolhatja az ellenzéki előválasztást, hogy a neki legmegfelelőbb jelölt induljon Orbán Viktor ellen. Azóta több technikai javaslatot is kapott.

A hétvégén nagyot durrant Mérő László matematikus, az ellenzéki előválasztással kapcsolatban írt cikke, amiben azon aggodalmának adott hangot, hogy százezer fideszes troll meg tudná hekkelni az ellenzéki előválasztást annak érdekében, hogy a kormánypártoknak megfelelő riválist kapjon Orbán Viktor az összellenzéki miniszterelnökjelölti választáson.

Erről kérdezték a Reggeli gyorsban. 

2021. május 17. Reggeli gyors - részlet 21.05.17. Mérő László
08:42
00:00

Mérő szerint Magyarországon egyszerűen nincs hagyománya az ilyen előválasztásnak, ezért nemcsak tudatosan küldhetnek rá a "gyengébb" jelöltre trollokat, hanem előfordulhat, hogy valaki azért megy el szavazni, hogy mondjuk Orbán Viktornak kedvezzen, hogy ezzel neki kellemes ellenfelet szerez.

Mérő szerint nincsenek olyan kisközösségeink, ahol ha kiderülne, hogy valaki ellenérdekeltként szavaz, akkor ellehetetlenülne a közösségben. Pedig az természetes, hogy egy idegen esküvőre nem megyünk el, mert nem a mi esküvőnk, mondta.

A cikkről azt mondta, hogy "azért vetettem fel, mert nem láttam más megoldást". 

Ő a nyilvánosságot javasolja, hogy legyen megismerhető, hogy ki szavazott. Itthon azonban ez nem biztos, hogy jó ötlet, mert sokan nem vállalják fel a szimpátiájukat, de Amerikában emelt fővel mennek az emberek előválasztásra.

Legyen teljesen nyilvános. Nem a szavazás, hanem a résztvevők listája.

Szerinte körzetenként meg lehet becsülni, hogy "nagyjából hány százalék, akit ismerünk, de Fidesz szavazó, és szavazott. A lista nyilvános, hogy ki ment el, de a pecsét rajta nem nyilvános". Ugyanakkor a cikk szerinte "elég erős lenézést szült".

A cikkhez érkeztek megoldási javaslatok, amikben szerinte volt nagyon naív, de megfontolandó is. Az egyiket megemlítette: "esküvőre meghívóval megy az ember. Lehessen meghívót kapni ellenzéki közösségekből, és csak úgy lehessen elmenni választani, ha előzőleg meghívta valaki. Így továbbra is titkos, de meghívót szerezni már nem olyan könnyű" - mondta Mérő.

Hozzátette, hogy örül a kritikáknak, mert "elszoktunk attól, hogy közösen gondolkozzunk". Azt is megkapja mostanában, hogy egyáltalán miért politizál egy tudós. "Végig kell beszélni a javaslatokat"

Szerinte "biztos nem az lesz a megoldás, amit a cikkben javasolt, de vannak megoldások, amikből ki lehet választani a normálisat.