„Klubrádió
A lényeg

Tüntetést szerveznének a Fudan Egyetem ellen

13/05/2021 11:06

| Szerző: Klubrádió

A Fudan Egyetem helyszínválasztása miatt tüntetést szervez egy ellenzéki politikus. 

"A kormány végig hazudott a Fudan Egyetem projektről", ezért Jámbor András, a Szikra Mozgalom képviselőjelöltje tüntetést szervez a kínai gigaegyetem és a több száz milliárd forintnyi kínai hitel felvétele ellen, illetve a Diákvárosért, írja közleményében a politikus. Ahhoz, hogy a tüntetést meghirdessék, legalább ötezer csatlakozót várnak.

Jámbor András a Mérce főszerkesztője volt, és "a Szikra Mozgalom jelöltjeként indul az előválasztáson a Budapest Ferencváros és Józsefváros nagy részét magába foglaló körzetben". 

"A tüntetés tervét azután hirdették meg, hogy tegnap a Palkovics-féle törvényjavaslathoz csatolt térképről egyértelműen kiderült, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a Diákváros tervezett területén a Fudan Egyetem kapna helyet, a Diákváros számára pedig csak néhány épületnyi hely jutna. Sőt, a köztulajdonban lévő, műemlékvédelmi Nagyvásártelep épületét is odaadja az állam a kínai egyetemnek, és a beígért zöldterületek megvalósítása is hazugság volt" - írja a jelölt.

A Diákváros olcsó lakhatást biztosítanak a magyar egyetemekre járó diákoknak, ami szerinte a lakhatási válságot enyhíthetné. Karácsony Gergely szerdán szintén úgy nyilatkozott, hogy a főváros nem adja a Diákváros „egyetlen négyzetcentiméterét sem”, és ellenállnak a tervnek.