„Klubrádió
A lényeg

Karácsony egy centit se enged a Diákvárosból

12/05/2021 18:13

| Szerző: Klubrádió

„Nem adjuk a Diákváros egyetlen négyzetcentiméterét sem. Minden jogállami eszközzel megakadályozzuk, hogy miközben százezrek nyögik a lakhatásuk költségeit, a Fidesz újraélessze a lakásmaffiát és törvénybe írja a belvárosi Rogán-modellt. És Brüsszelig megyünk, hogy megakadályozzuk, az uniós támogatás elherdálását” – közölte Karácsony Gergely főpolgármester szerdán a kormány döntéseire és bejelentéseire reagálva, amelyek érintik a Fudan Egyetemet, a budai várbeli bérlakásokat és az EU-s helyreállítási alapot.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon reagált arra, hogy az ígéretek ellenére a kínai Fudan Egyetem a legjobb telkeket kapja meg, a Diákváros pedig a tartalékot. Arról is írt, hogy egy fideszes módosítás szerint a piaci ár tizedéért is megvehetik majd a budai Várban lévő lakásukat a kedvezményezettek, köztük például Palkovics László miniszter, vagy Bayer Zsolt és Rákay Philip kormánypárti médiaszereplők. Jelezte azt is, mennyire nem ért egyet azzal, hogy a magyar kormány az Európai Unió helyreállítási alapjából az áprilisban tervezett 5800 helyett egyelőre csak 2500 milliárd forintot kér.

Fudan-ügy

A Telex azt írja: szerdán kiderült, nem úgy néz ki, hogy a kínai egyetem a Diákváros sarkába szorulna, épp ellenkezőleg, a legjobb fekvésű telkeket kapja. Korábban Palkovics László miniszter, a projekt felelőse azt mondta, a Fudan nem vesz el területet a Diákvárostól.

Karácsony Gergely erről azt írta: „Jegyezzük meg ezt a napot. A napot, amikor a Fidesz 15 ezer magyar diák megfizethető lakhatásának helyszínét átadja a kínai állampárt egyetemének”. Hozzátette: „Nem adjuk a Diákváros egyetlen négyzetcentiméterét sem”. 

Lakások a budai Várban

Ahogy mi is beszámoltunk róla, egy fideszes módosítás szerint a piaci ár tizedéért is megvehetik majd a budai Várban lévő lakásukat a kedvezményezettek, köztük Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bayer Zsolt és Rákay Philip kormánypárti médiaszereplők, illetve Kuna Tibor kormányközeli üzletember.

Karácsony erre úgy reagált, hogy „a vári lakásokban lakó miniszterek és bértollnokok érdekében bedöntik a teljes magyar önkormányzati bérlakásszektort”. „Minden jogállami eszközzel megakadályozzuk, hogy miközben százezrek nyögik a lakhatásuk költségeit, a Fidesz újraélessze a lakásmaffiát és törvénybe írja a belvárosi Rogán-modellt” – hangsúlyozta.

Uniós helyreállítási terv

A főpolgármester szerint a kormány „lemond az ország talpraállítását segítő 3500 milliárd forint uniós segítségről, vagyis minden egyes magyar zsebéből kivesz 350 ezer forintot”. Hozzátette: Brüsszelig megyünk, hogy megakadályozzuk, az uniós támogatás elherdálását, hogy a kormány magának kezelje azt a pénzt, ami a magyarokat illeti meg.”

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)