„Klubrádió
A lényeg

Szinte fillérekért vehetik meg lakásukat Bayerék

12/05/2021 13:33

| Szerző: Klubrádió

A fideszes módosítás szerint a piaci ár tizedéért is megvehetik majd a budai Várban lévő lakásukat a kedvezményezettek.

A Várban lévő önkormányzati lakásokra kihegyezve módosítja a Fidesz a lakástörvényt, ami lehetővé teszi az ott élőknek, hogy a piaci ár töredékéért vásárolhassák meg a bérelt lakásukat. Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő kedd este nyújtotta be az erre vonatkozó törvénymódosítását.

A politikus a 24.hu-nak azt mondta, azoknak a bérlőknek kívánnak segítséget nyújtani, akik a rendszerváltást követő években nem vásárolhatták meg lakásukat, és ezzel hátrány érte őket.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Böröcz László
 
Böröcz László fideszes képviselő a parlamentben 2020 decemberében.  Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A nemes gondolat mögött azonban megtalálható az a szándék, amivel párttársaiknak és a kormányhoz közelállóknak szeretnének segíteni, hogy pár millió forintért lakáshoz jussanak. A módosító javaslat ugyanis sokkal szélesebb körben biztosítja az önkormányzati lakások megvásárlásának lehetőségét:

minden bérlő vételi jogot kap, aki 2020. december 31-e előtt létesített bérleti jogviszonyt.

A forgalmi érték 30 százalékáért lakáshoz lehet jutni, de további kedvezményt kap, aki egy összegben teszi le a pénzt, akkor csak a megállapított ár 70 százalékát kell kifizetnie.

Az is értékcsökkentő tényező, ha ha a bérlő régebb óta él ott: "évenként egy százalékkal csökken a vételár, ami legfeljebb az ingatlan 15 százalékig mérsékelhető".

Tehát, ha "Budapest egyik legdrágább kerületében egy 50 millió forint forgalmi értékű lakást az abban 15 éve lakó bérlő egy összegben 5 250 000 forintért vásárolhat meg, vagyis a piaci ára 10,5 százalékáért" - írja példájában a lap.

A Böröcz-féle javaslat azokra is vonatkozik, akiket nem ért kár az eddigi szabályok miatt, "mivel csak az elmúlt években jutottak önkormányzati lakáshoz, néhányan közülük ráadásul meglehetősen gyanús körülmények között".

Így szinte fillérekért juthat hozzá a lakáshoz például Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bayer Zsolt és Rákay Philip, kormányzati propagandisták, illetve Kuna Tibor, kormányközeli üzletember, sorolta a lap.