„Klubrádió
Reggeli gyors

Főpolgármester-helyettes a Fudanról: A tárgyalások nem akadtak el, mert el se kezdődtek

11/05/2021 18:17

| Szerző: Klubrádió/szg

A Fudan Egyetemmel kapcsolatban azt mondta Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes: a tárgyalások nem akadtak el, mert el se kezdődtek. A sajtóból és a Magyar közlönyből értesülnek arról, mit akar a kormány. A Palkovics László által tervezett megbeszélésen elhangzó új információkhoz igazítják álláspontjukat. Beszélt arról is, hogy a kormány nem tárgyal az önkormányzatokkal az EU helyreállítási alapjáról, nem foglalkozik a szempontjaikkal.

2021. május 11. Reggeli gyors - részlet 21.05.11. Kiss Ambrus
11:01
00:00

Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn bemutatott egy alternatív programot, hogy ha Magyarország igényelné a 3500 milliárd forintos európai uniós hitelt, akkor mire lehetne felhasználni.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes közölte: folyamatosan jelzik a megfelelő fórumokon, hogy eddig nem volt érdemi tárgyalás se Budapest és a kormány, se az önkormányzati szövetségek és a kormány között. Ezért dolgozták ki az alternatív programot. Az EU-s források egy része hitel, de nagyon kedvező, jobb, mint a piacon bármi, ami elérhető – mondta. Ezek felett a források felett őrködik az Európai Bizottság valamilyen mértékben, nem lehet csak úgy zsebre tenni és hazavinni.

A kormány előbb-utóbb benyújtja a programot (amit április végéig kellett volna), és ekkor a Bizottság vagy vállrándítással elintézi, hogy a választók így döntöttek, és elfogadja, vagy számonkéri a kormányon, hogy volt-e érdemi társadalmi egyeztetés, és ennek hiánya miatt visszadobja a programot. A múlt alapján azért annyira nem optimista – tette hozzá Kiss Ambrus.

Az interjú azelőtt készült, hogy a Népszava nyilvánosságra hozta volna értesülését, amely szerint az Európai Bizottság irányítói egy  „baráti hangulatú vacsorán” közölték a magyar delegációval: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem támogatják. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter éles hangú, komcsizós Facebook-posztban hazugságnak nevezte ezt a hírt.

Az egyeztetés nem arról szól, hogy ők elmondják a javaslataikat, de „35-0-ra kapnak ki”, mert csak a kormány elképzelései kerülnek be a programba. Vannak demokratikusan megválasztott önkormányzatok, ezeknek a vezetői tettek javaslatokat arra, hogy mire kellene fordítani ezeket a pénzeket, és Budapestnek ez jelentős forrás lehetne.

Hangsúlyozta: az alapvető különbség az ő álláspontjuk és a kormányé között, hogy szerintük nem betonra és vasra kell költeni, hanem az emberre fókuszálni (és ezt nem politikai szlogenként érti). Munkaerőpiaci eszközöket, álláskeresési támogatásokat, amelyeket megkurtított vagy megszüntetett a kormány, európai uniós forrásból helyre lehet állítani. Például az álláskeresési segélyt 3 helyett 9 hónapra kiterjeszteni, vagy a bértámogatásokat valódi mértékűvé tenni, nem beszélve a lakhatási válságról. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: statisztikai szempontból valószínűleg igaz, hogy nőttek a jövedelmek, de ezt azoknál számolják, akiknek a mérés idején van fizetésük, akiknek viszont megszűnt a munkájuk, vagy elvesztették a nyolc órás foglalkoztatotti jogviszonyukat a járvány alatt, azoknak az embereknek nem. Ezért ezt elég torzító adatnak tartja.

 
Fudan Egyetem, Sanghaj (fotó: Pixabay)
 
 

A Fudan Egyetemmel kapcsolatban azt mondta Kiss Ambrus: a tárgyalások nem akadtak el, mert el se kezdődtek. A sajtóból és a Magyar közlönyből értesülnek arról, mit akar a kormány, sok támpontjuk nincsen. Annyi történt fejleményként, hogy Palkovics László miniszter saját szavai szerint tájékoztatóra, inkább megbeszélésre hívta a főpolgármestert és a IX. kerület vezetőjét, meglátják, hogy ott milyen új információk derülnek ki, és ehhez igazítják az álláspontjukat. Nem zsarolni akarnak az atlétikai vb-vel, hanem el akarják érni, hogy a 10-12 ezer kollégiumi szálláshelyről szóló ígéret megvalósuljon, ne más épüljön helyettük. Nem is tudják, hogy férne el oda még egy komplett egyetemi kampusz – ismételte meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.05.11., kedd 8:10
Műsorvezető: Dési János