„Klubrádió
Esti gyors

A kínai hitel jobban kell a kormánynak, mint a helyreállítási alap

28/04/2021 23:11

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Míg a helyreállítási alap jelentős részéről lemondott a kormány, Csillag István volt gazdasági miniszter szerint a Fudan egyetem budapesti kampuszára szánt kínai hitel csak azért lehet vonzóbb, mert így nem kell megfelelni az uniós feltételeknek. A közgazdász úgy véli, hogy az ország ezzel még jobban eladósodik.

2021. április 28. Esti gyors - részlet 21.04.28. Csillag István
07:45
00:00

Magyarország csupán az Európai Unió által helyreállítási alapként felkínált összeg 43 százalékát hívja le, ami a vissza nem térítendő támogatásokat jelenti. A kormány azzal indokolta döntését, hogy a hitelekkel nem akar eladósodni.

Csillag István, volt gazdasági és közlekedési miniszter a Klubrádiónak elmondta, hogy a kormány érvelése azért nem stimmel, mert a koronavírus-járvány miatt Magyarország már biztosan eladósodott. Durván 5 ezer milliárdos tételt, a GDP 10 százalékát költötte el. A közgazdás szerint ennyivel emelkedett az államadósság. Szerinte a kormány mindent megtesz, hogy adósságba verje az országot Kína felé.

A Világgazdaság évindító konferenciája Budapesten
 
Csillag IstvánFotó: Koszticsák Szilárd/MTI
 

Összehasonlításul megjegyezte, hogy míg Soros György saját pénzén létesítette a Közép-Európai Egyetemet, magyar embereknek adott munkát, akik felépítették az intézményt, addig a Fudan egyetem budapestre tervezett kampuszáért Magyarország vesz fel kínai hitelt, és kínai dolgozók, kínai alapanyagokból építik azt fel.

Csillag István úgy látja, hogy az uniós támogatásoknál elfogadott renddel szemben a kormány jobban szeret az autoriter hatalmaknak, mint Oroszország, vagy Kína fizetni. A többi tagország jobban szeret az európai családhoz tartozni, mert itt olcsóbb a pénz, világosabbak a szabályok, 

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors/interjú Csillag Istvánnal
2021.04.28., szerda 18:15
Riporter: Szénási Sándor