„Klubrádió
Esti gyors

Csillag István: Csak nemzeti habverés Orbán üzbég látogatása

30/03/2021 21:03

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Különösen feltűnő és kétségbeesett akciónak tűnik Orbán Viktor egyeztetése Taskentben. Csillag István volt gazdasági miniszter szerint azért volt szükség beruházásokra egy távoli, a magyar gazdaság szempontjából érdektelen országban, hogy a miniszterelnök ne tűnjön elszigeteltnek.

2021. március 30. Esti gyors - részlet 21.03.30. Csillag István
05:40
00:00

Kilenc megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány Taskentben, amelyek alapján magyar vállalatok kapják meg az esélyt, hogy stratégiai ágazatokat alakítsanak ki – mondta Szijjártó Péter videoüzenetében.

Ami azért nagyon érdekes, mert Magyarországon a fejlesztési pénzek sorsa legalábbis vitatott, így az innovatív gazdasági térképeken sem vagyunk rajta.

Csillag István közgazdász, volt gazdasági miniszter szerint az egész nem más, mint egyfajta kármentés. Ő úgy véli, hogy a türkmén tanács ülésére ment volna Orbán, amit végül lefújtak, és online formában tartják majd meg a találkozót. A szakember számára nyilvánvaló, hogy az ottaniak is tisztában vannak a hazai járványügyi adatokkal, valamint azzal is, hogy amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbb külföldön járt, végigfertőzte minden tárgyalópartnerét, és inkább nem kockáztattak. Így, mivel nem sikerült bizonyítani, hogy Orbán Viktor nincs elszigetelve, kellett valami, amivel hangsúlyozhatták ennek ellenkezőjét.

A Világgazdaság évindító konferenciája Budapesten
 
Csillag IstvánFotó: Koszticsák Szilárd
 

Azzal kapcsolatban, hogy egy magyar bank, az OTP az üzbég bankrendszer privatizálását tűzi ki célul, Csillag szerint megintcsak a látszatról szól a dolog, ugyanis egy bank, ha komoly tervei vannak, nem jelenti be, kivel tárgyal és miről. "Komoly bank nem jelen be ilyet előre" – tette hozzá. Ezt az is alátámasztani látszik, hogy olyan országban folytatnak tárgyalásokat, ahol az egy főre jutó GDP durván ötöde-hatoda a magyar átlagnak. Az összes nagy üzbég bank értékének összege durván harmada az OTP értékének. Ez is azt támasztja alá, hogy ez csak egy "nemzeti habverés" a kormány részéről.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.03.31. 18:19
Riporter: Kárpáti Iván