„Klubrádió
Esti gyors

Mészáros Lőrinc az erőmű-vész

28/07/2020 21:46

| Szerző: Klubrádió/Kazinczi Károly

Röpködnek a számok, 6, aztán 17 milliárd, majd 75 milliárd forint. Röpködnek kifelé a pénzek az államkasszából, tehát az adófizetőktől, és landolnak Orbán Viktor közelében.

2020. július 28. Esti gyors / részlet, Csillag István (20.07.28.)
09:40
00:00

A Mátrai Erőmű a villamosenergia szükséglet 15-20 százalékát állítja elő olcsón és drágán egyszerre. Olcsó, mert a rossz minőségű szénre, pontosabban kis fűtőértékű lignitre épült, és drága, mert iszonyúan környezetszennyező, ezért folyamatosan korszerűsíteni kell, és vásárolnia kell széndioxid-kvótát, ha már szennyezi a levegőt. A nagy magyar privatizációs lázban egy német cég szerezte meg az erőművet 1995-ben, aztán mintegy 10 év múlva dönteni kellett a sorsáról. Bezárják, vagy toldozva-foldozva üzemeltetik még egy ideig, avagy megszabadulnak tőle. Az utóbbi volt a racionális döntés.

A Mátrai Erőmű
 

Egyenesen az MVM-hez, a villamosművekhez kerülhetett volna az erőmű, de megjelent a színen Mészáros Lőrinc, aki 6 milliárd forintért jutott hozzá az erőműhöz. A kasszában bőven volt pénz – magyarázta Csillag István volt gazdasági miniszter-, amit egyébként rekultivációra, környezetvédelmi beruházásokra szántak, ezt ki lehetett onnan talicskázni. Ezek után, 2017-ben az Orbán-kormány lépett, és az MVM 17 milliárd forintért tulajdonképpen visszavásárolta Mészáros Lőrinctől a Mátrai Erőművet.  Közben még azért némi apró is el-elszóródott ott állami támogatás formájában. A legutóbbi információk szerint a végösszeg 75 milliárd forint.

Bárhogy is nézzük, az állam rosszul járt – mondta Csillag István az Esti gyorsban. Hogy hol volt a vagyonkezelő, vagy más olyan szervezet, amelynek az adófizetők pénzét kellene védenie? Ki tudja.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt.

Esti gyors
2020.07.28. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály