„Klubrádió
Esti gyors

Csillag István: Diktatúrában nem számít az ár

27/08/2020 21:32

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Németországhoz képest ötvenszeres áron vett Magyarország lélegeztetőgépeket. Nem elég, hogy drágák, ember sincs, aki működtesse azokat.

2020. július 28. Esti gyors / részlet, Csillag István (20.07.28.)
09:40
00:00

Az egész Európai Unióban csúcsot döntött Magyarország, a lehető legdrágábban sikerült beszereznie lélegeztetőgépet Kínából, nem is akármennyit. A Direkt 36 információi szerint az olaszoknál tízszer, a németeknél ötvenszer magasabb árat fizetett az Orbán-kormány. Van 16 ezer gép, de nincs hozzá ember, körülbelül 2-3 ezret lehet üzemeltetni egyszerre.

Csillag István volt gazdasági miniszter szerint egy diktatúrában ez így működik. A főnöknél mindenki jó akar lenni, főleg hogy kimondta: gép kell, a pénz nem számít. A jelszó hallatán számos magyar „fürkész” jelent meg a piacon és mihamarabb vásárolni akart. Ennek önmagában is árfelhajtó hatása van, a túlbuzgók mindenáron ki akarják szolgálni a főnököt, elsők akarnak lenni, a piac pedig reagál. Most a gépek minőségéről ne is essen szó.

Orbán Viktor úgy kalkulálhatott, hogy a lehető legrosszabb esetben mintegy 8 ezer gépre lehet szükség, de beszereztek 16 ezret, miközben kiképzett egészségügyi személyzet csak 2-3 ezer lélegeztető működtetésére van. A diktátorok szemében az ember a legzavaróbb tényező –emlékeztet Csillag István-, legfeljebb majd odaküldenek katonákat, akik így vagy úgy kezelik a gépeket, netán megtanulják maguk a betegek, hogy mit kell csinálni.

Hallani olyan véleményt is, hogy milyen jól jön majd a második hullám idején az a sok bespájzolt gép, el lehet adni a felesleget. Két hazai csoport is gyártásba kezdett a majdani üzlet reményében. A volt miniszter emlékeztetett: az üzlet nem az, hogy drágán veszünk és olcsón adunk. Komolyan gondolhatja valaki, hogy a nagy profi cégek nem készülnek a jövőre, hogy nem képesek növelni a kapacitásukat, ha megélénkül a kereslet?

A butaság, az összehangolatlanság, az egyéni érdekek előtérbe helyezése bizony visszaüt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Esti gyors
2020.08.27. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János