„Klubrádió
A lényeg

Népszava: Az Európai Bizottság visszadobta a magyar helyreállítási tervet

11/05/2021 14:47

| Szerző: Klubrádió/KL

Az Európai Unió döntés-előkészítéssel is foglalkozó testületének, az Európai Bizottságnak az irányítói egy "baráti hangulatú vacsorán" közölték a magyar delegációval: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni – írta a Népszava. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője éles hangú Facebook-posztban hazugságnak nevezte az információkat.

A Népszava szerint Orbán Viktor semmilyen engedményt nem tudott elérni az uniós vezetőkkel tárgyalva.

A magyar tervről április 23-án egy munkavacsorán egyeztettek, ahol a Népszava információi szerint hatan vettek részt: Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője és Björn Seibert kabinetfőnök. Magyar részről: Orbán Viktor, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, valamint Bóka János Orbán uniós ügyekért felelős államtitkára.

A Népszava forrása szerint Céline Gauer világossá tette: az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni. Forrásuk szerint von der Leyen azt igyekezett demonstrálni: most kizárt a politikai egyezség.

Gulyás másnap, április 24-én jelentette be, hogy Magyarország „nem kér hitelt” a helyreállítási alapból, csak a vissza nem térítendő támogatást vesszük igénybe, a felsőoktatási fejlesztési programot pedig megoldjuk saját költségvetésből.

Az EB már december óta folyamatosan jelezte a problémáit: semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a kiszervezett egyetemek átláthatóan gazdálkodnak majd a rájuk bízott vagyonnal. „Azóta hetente találkozunk a magyar tárgyalókkal és mindig elmondtuk nekik, de egyszerűen nem foglalkoztak vele” – mondta a lap forrása, aki szerint a magyar közbeszerzésért felelős hatóságokat is megkeresték az ügyben, de onnan sem kaptak megnyugtató választ.

Bár korábban a kormány azt közölte, az elsők között adjuk be a tervezetünket a helyreállítási alap felhasználására, Brüsszelben már úgy látják, inkább az utolsók között leszünk. Így viszont akár még „Orbán Viktor rémálma” is megvalósulhat, vagyis az, hogy annyira lemaradunk, hogy a Tanácsnak végül külön kell majd döntenie a magyar tervezetről.

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

Az EB arra számít, hogy kezdetben hat-hét ország fogja igénybe venni a felajánlott kedvezményes hitelt, a többiek egyelőre csak a vissza nem térítendő támogatásokra pályáznak, de ez később még változhat. A pénz folyósítása már júliusban megkezdődhet, ha a tagállamok záros határidőn belül ratifikálják az EU bevételi forrásainak megemeléséről szóló határozatot, ami a 750 milliárdos helyreállítási alap létrehozásához szükséges. A döntéssel még nyolc állam adós, Magyarország még nem tűzte ki a parlamenti szavazás időpontját.  

Gulyás Gergely éles hangú Facebook-posztban hazugságnak nevezte az információkat. „A magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnökének találkozója kifejezetten baráti volt. Ott voltam, a Bizottság elnöke részéről egy szó sem hangzott el abból, amit a Népszava a szájába ad. Ahogyan Magyarország, úgy a 27 tagállamból 20 másik sem akarja államadósságát további uniós hitellel növelni. A helyreállítási tervet pedig számtalan konstruktív egyeztetés után ma este nyújtjuk be, tehát logikailag könnyen belátható, hogy nem lehet visszadobni azt, amit be sem nyújtottunk. A Népszava régi komcsi szokás szerint hazudik” – írta Facebook-oldalán a Miniszterelnökség vezetője, aki szerint a 24.hu pedig „örömmel terjeszti” ezt.

(Forrás: Nepszava.hu, 24.hu)