„Klubrádió
Esti gyors

"A kormánynak nincs terve Budapesttel"

29/04/2021 21:26

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Magánemberként fordult Karácsony Gergely a Fudan egyetem budapesti kampusza ügyében a kormányhoz, hogy bepillanthasson a pontos tervekbe. Balogh Samu a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta, hogy a kormány 45 nap múlva reagál bármit is.

2021. április 29. Esti gyors - részlet 21.04.29. Balogh Samu
06:34
00:00
Ameddig a kormány nem teremti meg a beruházás minden részletének teljes nyilvánosságát, addig a kínai egyetem építéséhez semmiképpen nem  járul hozzá a főváros – írta Karácsony Gergely főpolgármester. És ragaszkodunk ahhoz is, hogy ne az adófizetők kárára, ne a budapestiek feje fölött hozzon ilyen súlyú döntéseket az állam vagyonát magánzsebekbe átjátszó kormány, vagyis döntsön helyi népszavazás a kínai egyetemről.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a Klubrádiónak elmondta, hogy minden, a kormány által megosztott eddigi információk ellentmondanak egymásnak. Arról is szó volt, hogy a Diákváros mellett megfér a kampusz is, de később ezt is megcáfolták. Szerinte nyilvánosságra kell hozni az egyetemmel kapcsolatos kormánydöntéseket.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
Karácsony GergelyFotó: Kovács Tamás / MTI
 

Balogh szerint azért is fordult magánemberként Karácsony Gergely magánemberként a kormányhoz, mert ez az ügy lakosságra tartozik, és ha csak 45 nap múlva válaszolnak egy magánembernek, ahogy az várható, akkor újra bebizonyosodik, hogy a kormány a budapesti lakosságot veszi semmibe. Azt is megjegyezte, hogy az ismert információk alapján, eddig csak ráfizetés a magyar részről.

A főváros 7 éves városfejlesztési stratégiáját, az Otthon Budapesten – Integrált Településfejlesztési Stratégiát is aláírta a főpolgármester.

"Ugyan az Európai Unió előírta az Orbán-kormány számára, hogy konzultáljon az önkormányzatokkal a forrás elköltéséről, ők egyszerűen figyelmen kívül hagyták a szabályokat, sem budapesti, sem önkormányzati javaslatokat nem fogadtak be, így állt elő egy kormányzati terv, ami az emberek helyett a betonról szól, a többség helyett a kiváltságos kevesekről, az egzisztenciális válság kezelése helyett a Fidesz oligarchák építőipari cégeinek kitöméséről és az egyetemi autonómiát csorbító felsőoktatási terveik finanszírozásáról. Az a Helyreállítási Terv, amit az Orbán-kormány eddig bemutatott, megint a kiváltságos kevesek 1 százalékának gazdagodását szolgálja a 99 százalék támogatása helyett."

Balogh úgy véli, fordulópontról van szó, mivel Budapest élhetetlenségi spirálban van, egyre többen költöznek vidékre, mert nem tudják fizetni a költségeket. Ezért megfizethető lakhatást kell biztosítani. Mint elmondta, erre a társadalom kétharmadának lenne igénye, "akik jóval többet költenek a lakhatásra, mint kellene". Meg kell oldani az eddig elhanyagolt területek bekötését a kötöttpályás, környezetkímélő közlekedéssel a város vérkeingésébe is. Lehetőség volna kedvezményes árú beszerzésre is, de a kormány által leadandó, helyreállítási alappal kapcsolatos tervekben ennek nyoma sincs.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors/interjú Balogh Samu
2021.04.29., csütörtök 18:45
Riporter: Kárpáti János