„Hírek

Karácsony: A magyar polgárokat kell tájékoztatni a kínai egyetemről

10/05/2021 16:53

| Szerző: Klubrádió

Palkovics László május 17-re meghívta Karácsony Gergely főpolgármestert és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert a Diákváros projekt megvalósításával és a Fudan Egyetem elhelyezésével kapcsolatos tájékoztatás céljából tartandó egyeztetésre – írja a 24.hu. A főpolgármester úgy véli, nem őt, hanem a választókat kéne tájékoztatni arról az 500 milliárd forintról, amivel a kormány eladósítja őket.

"A kínai egyetemről szóló „tájékoztatóra” invitál Palkovics miniszter úr. Tájékoztatóra. Szerintem nem engem kell tájékoztatni a kínai egyetem Magyarországra telepítésének körülményeiről, hanem minden magyar polgárt, különös tekintettel a budapestiekre" – írta válaszul Karácsony Gergely főpolgármester Palkovics László innovációs és technológiai miniszter meghívására.

"Hiszen őket, minden egyes magyart készül eladósítani a kormány 500 milliárd forinttal Kínának a Kínai Kommunista Párt iránymutatásai alapján működő egyetem érdekében. Éppen ezért adtam be állampolgárként hivatalos adatigénylést, ezért írtam főpolgármesterként a kormánynak: hozzák nyilvánosságra a kínai egyetemmel összefüggő összes kormányzati előkészítő anyagot, a kormányhatározatokat, a hitelszerződés feltételeit" – indokolta a politikus a Facebookon.

Szerinte, ha a kormány kellőképp kommunikálna a projektről, az „lenne a tisztességes tájékoztatás. Mégsem történt meg a mai napig. És ha a kormány letudja végre azt, amivel ebben az ügyben az országnak tartozik, érdemi tárgyaláson – ami nem keverendő össze a tájékoztatással – szívesen elmondom, amit már vagy százszor megtettem: sem a magyar fiataloknak elérhető lakhatást biztosító Diákvárosnak, sem a város egyik legjelentősebb zöld fejlesztését jelentő Budapesti Nagyerdőnek egyetlen négyzetcentiméterét se áldozzuk fel a kínai egyetem javára.”

Korábban Gy. Németh Erzsébet, főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a kormány csak a saját területét nyilváníthatja kiemelt beruházásnak, sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a IX. kerület nem fog a Fudan Egyetem számára semmilyen területet átadni. A főpolgármester-helyettesnek nincs tudomása arról, hogy kaptak volna bármilyen ajánlatot a kormánytól az egyetemre vonatkozóan.