„Klubrádió
Megbeszéljük...

Medgyessy Péter a Fudanról: Jó ötlet lenne, de vállalhatatlan lett

10/05/2021 19:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Medgyessy Péter szerint a Fudan Egyetem Budapestre érkezésének esete tipikus állatorvosi ló; azt mutatja meg, hogyan válik vállalhatatlanná egy jó ügy. A finanszírozási konstrukció miatt vállalhatatlan, viszont jó ügy lenne, mert fontos Magyarország jövője szempontjából, hogy színvonalas egyetemek jöjjenek ide. A volt miniszterelnök úgy látja, a kormány mérhetetlenül rosszul kommunikálta az egészet, az ellenzék viszont zsigerből utálja.

2021. május 10. Megbeszéljük-részlet / Medgyessy Péter, interjú - 2021.05.10.
17:30
00:00

Medgyessy Péter volt miniszterelnök, pénzügyminiszter, Magyarország volt utazó nagykövete, üzletember az első kormányfő volt, aki hosszú idő után, a 2000-es évek elején elment Kínába.

Arról kérdeztük, hogy a Szabad Európa által szemlézett interjúban dicsérte Kínát. A többi között úgy fogalmazott: „A párt sikere két dologra épül: az egyik, hogy stabil, hosszú távon is fenntartható értékrendet képvisel, a másik pedig, hogy nagyon jól képes megújulni.

A megbeszéljük adásában mondta: eredményei miatt érdemes dicsérni az ázsiai országot, mert amit az elmúlt évtizedekben felmutatott, az elképesztő, külön kitért a technológiai fejlődésre és az infrastruktúrára. És bár onnan indult, de helyben gyorsan megfogták a pandémiát. Visszavették a termelést, de annyira nem, hogy ne legyen 2 százalékos növekedés, miközben a világ nagy részén súlyos GDP-csökkenés volt – sorolta.

Átadták a Magyar-Kínai Barátságért Kitüntető Díjat
 
Medgyessy Péter volt miniszterelnök (j), miután átvette a Magyar-Kínai Barátságért Kitüntető Díjat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől (b) és Oláh Lajos független országgyűlési képviselőtől, a Nagy Fal egyesület elnökétől a Parlamentben 2015. november 20-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 
 

A kínai típusú szocializmus Kínában jó

Az említett interjúban a kínai típusú szocializmusról azt mondta, hogy Kína számára nagyon jó, nem gondolja, hogy jó Magyarország, a Nyugat vagy bármilyen más kontinensen lévő ország számára. Ott ez bevált rendszer és jól működik – ismételte meg. Biztos, hogy mivel egyre inkább vezető világhatalommá váltak az Egyesült Államok mellett, ilyen helyzetben bizonyos szándékok, törekvések eltérhetnek az eredetitől, akár torzulhatnak is.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: „amikor 2002-03 körül elkezdtem a nyitást Kína irányába is, akkor azt mondtam, hogy van a hazánk, otthonunk, ahol jól érezzük magunkat, ez az EU”, és emellett van két fontos irány: az egyik a NATO, mert szükség van szövetségi rendszerre, a másik pedig azok az országok, amelyek nagyon dinamikusan növekszenek, mint Kína és India. Természetesen nem kell átvenni a politikai modellt onnan, de szerinte Kínára se lehet ráerőltetni a nyugat-európai, amerikai típusú demokráciát, ez nem működik, mert mások a történelmi hagyományaik.

Szerinte kettéválik a gazdasági és a politikai irány. Gazdasági értelemben folytatódik a nyitás Kína részéről. Érdekes módon ma már Peking a szabad verseny és a multilateralizmus „egyik legnagyobb harcosa”. Megismételte: Kína az USA legnagyobb vetélytársává vált, ezért szükségszerűen szaporodnak a konfliktusok. Medgyessy Péter szerint ez „természetes folyamata a világpolitika fejlődésének”.

Fudan, az állatorvosi ló

A kínai terjeszkedés igen erős, intenzív a világ sok országában. Egyszerűen azért, mert olyan gyors ott a gazdasági növekedés, hogy kell keresniük újabb lehetőségeket – vélekedett. Magyarország nyitott volt Kínával szemben már az elmúlt 20 évben, és a nyitottság ez hívogató is, hogy a kínai tőke jöjjön Magyarországra. „Ez nekünk nem ellentétes érdekünk, nekünk az az érdekünk, hogy jöjjön a kínai tőke, ruházzanak be és csináljunk jó üzleti konstrukciókat” – fogalmazott a volt MSZP-s politikus. Ebből adódik két igen érdekes kérdés, a Belgrád-Budapest vasút és a Fudan Egyetem, amely „kvázi úgy minősül”, mint ennek a terjeszkedésnek egy része.

 
Fudan Egyetem (fotó: Pixabay)
 
 

Medgyessy Péter úgy fogalmazott, a Fudan Egyetem esete tipikus állatorvosi ló; azt mutatja meg, a jó ügy hogyan válik vállalhatatlanná. Vállalhatatlan, mert olyan finanszírozási konstrukciót alakítottak ki, amely miatt mindenkiben fölvetődik a kérdés, hogy hát hogy a csudába' van ez, ők nem hoznak ide pénzt, tőkét, de egy egyetemet fel akarnak építeni a magyar adófizetők pénzéből. 

De egy jó ügy lenne, mert a következő 50 évben kulcskérdés lesz, hogy milyen az oktatásunk, az általános iskolától az egyetemig. Színvonalas, jó egyetemeket kellene idehozni, és nem elüldözni a CEU-t se. Kevéssé tartja valószínűnek, hogy a kínai ideológiát és politikát tanítanák itt. Szerinte azt a saját diákjaiknak tanítják odahaza, valószínűleg nem a saját diákjaik jönnek ide, hanem inkább külföldiek és magyarok, akik műszaki, gazdasági ismereteket akarnak elsajátítani, laboratóriumok, kutatóintézetek jöhetnek létre, ezt üdvözölni kellene. De nem így kell finanszírozni – húzta alá.

Hangsúlyozta: a kormány mérhetetlen hibákat követett el a kommunikációban, iszonyú rosszul kommunikálta az egész fejlesztést, nem magyarázta meg, mi lesz ebből, itt is a szokásos titkolózás megy. Az ellenzék pedig zsigerből utálja ezt, mert a kormánynak tetszik. Nincs párbeszéd Magyarországon a különböző nézeteket valló emberek között – tette hozzá a volt miniszterelnök. Nem nagyon hiszi, hogy a Palkovics-féle beszélgetéssel jó irányba indul el a dolog, de örülne neki. Hozzátette ugyanakkor, hogy most egy aláírt nemzetközi szerződés után akar elkezdeni konzultálni a kormány, ami enyhén szólva is megmosolyogtató, mert ha komolyan gondolnák a konzultációt, akkor ezzel kezdték volna.

Medgyessy Péter beszélt arról is, hogy vannak olyan beruházások, ahol kínai cégek több tíz- vagy százmillió dolláros befektetést hoztak Magyarországra, példaként a BorsodChem fejlesztését és Huawei-t említette.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor (kép részlete)

Megbeszéljük...
2021. május 10., hétfő 16:00
Műsorvezető: Bolgár György