„Klubrádió
Esti gyors

Baranyi Krisztina: Az illiberális demokrácia még nem vehet el tulajdont

6/05/2021 23:16

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Miután a kínai egyetem Budapestre tervezett kampuszát inkább állami tulajdonban lévő területekre építtetné a kormány, a Ferencváros által kezdeményezett népszavazás okafogyottá vált. Baranyi Krisztina szerint azonban más szempontból is kikérhetik nemcsak a kerület, de a főváros lakóinak véleményét a Fudan egyetemről. Ferencváros polgármestere szerint most újabb népszavazást készítenek elő.

2021. május 06. Esti gyors - részlet 21.05.06. Baranyi Krisztina
07:03
00:00

A kínai Fudan egyetem Budapestre tervezett kampuszát még nem minősítették stratégiailag kiemelt beruházásnak, és az Opinio Intézet közvéleménykutatása alapján a válaszadók több mint 90 százaléka sem ért egyet a projekttel.

Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere szerint ezt a minősítést csak akkor lehetne kinyilvánítani, ha egy bizonyos szinten előrehaladtak volna a tervek megvalósításával, így az építkezéshez szükséges engedélyek, engedélyes tervek menetét felgyorsíthatják. Hozzátette, mindez a közbeszerzéseket követően történik meg.

A ferencvárosi önkormányzat által kilátásba helyezett helyi népszavazással kapcsolatban Baranyi elmondta, arra irányult volna, hogy adjon-e át a kerület erre a beruházásra. Az érintett területen hat és fél hektáros telektulajdona mellett több közterület is a kerület tulajdonát képezi. Miután inkább a kormányzat tulajdonában álló területek bevonásával igyekeznek megvalósítani az egyetemet, ez a kérdés okafogyottá vált.

Facebook
 

Most másik népszavazásokat is kezdeményeznek, amely során azt akarják megtudni, hogyan viszonyulnak a budapestiek, ahhoz, hogy közbeszerzések nélkül kínai céggel, kínai munkaerővel kívánja a kormány felhúzatni az egyetemet egy olyan dunai partszakaszon, ahová ezek után valószínűleg nem tehetik be lábukat azok, akik nem hallgatók, vagy az iskola dolgozói.

Hangsúlyozta, sehol másutt a világon nincs olyan, hogy egy ország fizet az egyetemnek, hogy az épületet húzzon fel náluk. Az egyetem számára jövedelmező projektért az intézménynek kellene fizetnie.

Végül megjegyezte, hogy az illiberális demokrácia ott még nem tart, hogy csak úgy elvehessen bármilyen tulajdont állami célra.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Baranyi Krisztinával
2021.05.06., csütörtök 18:45
Riporter: Hardy Mihály