„Klubrádió
Reggeli gyors

HÖOK: A kínai egyetem miatt nem veszhet el a Diákváros

30/04/2021 12:52

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Fudan egyetem Budapestre tervezett kampuszával kapcsolatban Budai Marcell azt mondta, lehet jó kezdeményezés, de nem láthatja a beruházás kárát a tízezer diák lakhatását segítő Diákváros terve. A HÖOK kommunikációs vezetője szerint az, hogy az intézmények mennyire lehetnek önállóak a modellváltás után, nagyban függ attól, hogy mekkora erőt tudnak felmutatni a kuratóriummal szemben.

2021. április 30. Reggeli gyors - részlet 21.04.30 Budai Marcell
09:31
00:00

Megszavazta a FIDESZ az Országgyűlés a közfeladatot ellátóközérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt, mely többmint 1000 milliárd forintnyi közvagyont, MOL- és Richter-részvényeket, és 1750 ingatlant helyez át alapítványi formába az állam, úgy, hogy azokra ne vonatkozzanak egységes törvények vagy állampolgári kontroll.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kommunikációs vezetője a Klubrádiónak elmondta, hogy a 

HÖOK a következőket kérte:

- a rektorjelöltet továbbra is a szenátus válassza meg, a kuratórium ne dönthessen erről egyedül,
- az szmsz-t és a költségvetést ne fogadhassa el egyoldalúan a kuratórium, továbbra is a szenátus legyen az elsődleges döntéshozó,
- a hallgatók 20-25 százalékos szenátusi képviseletét ne lehessen csökkenteni a nem állami egyetemekensem,
- legyen egyértelmű, hogy a magyar társadalom milyen módon tud befolyást gyakorolni akuratóriumok jövőbeli működésére, összetételére.

Budai szerint az, hogy az intézmények mennyire lehetnek önállóak a modellváltás után, nagyban függ attól, hogy mekkora erőt tudnak felmutatni a kuratóriummal szemben.

Fotó: Pixabay
 

A Fudan egyetem Budapestre tervezett kampuszával kapcsolatban a HÖOK elnöke azt mondta, hogy a beruházás sikere a részletszabályokon múlik majd. Szerinte alapvetően lehet jó, ha egy világszínvonalú egyetem Magyarországon képzést indít. Ehhez azonban biztosítamni kell azt, hogy ne a magyar egyetemekről vonjon el neves tanárokat, ésszerű tandíjakat kell meghatározni. Másképpen biztosítani kell azt, hogy ne a magyar felsőoktatás lássa a beruházás kárát. Ehhez pedig az is elengedhetetlen, hogy a közel tízezer hallgatónak otthont adó Diákváros terveiről ne mondjanak le.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Budai Marcellel
2021.04.30., péntek 7:43
Riporter: Dési János