„Klubrádió
Esti gyors

Jeszenszky Orbán hintapolitikájáról: Az a cél, hogy kirepüljünk az EU-ból?

29/04/2021 23:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter a növekvő kínai befolyásról azt mondta: a hintapolitika nem eredményes, viszont gyakran végződik nagyon rosszul. Ahogy egy hintából ki lehet repülni, vajon az a cél, hogy Magyarország kirepüljön a szövetségi rendszerekből, amelyekhez csatlakozott, a NATO-ból és az EU-ból? – tette fel a kérdést.

2021. április 29. Esti gyors - részlet 21.04.29. Jeszenszky Géza
08:33
00:00

Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok a Fudan Egyetem terjeszkedése miatt, miközben csütörtökön kiderült, hogy Orbán Viktor Hszi Csin-ping kínai elnök meghívására Pekingbe látogat.

Jeszenszky Géza volt washingtoni nagykövetet és volt külügyminisztert kérdeztük elsőként a CEU a Fudan összevetéséről. Azt mondta: előbbi távozása nem csak presztízskérdés, noha rendkívül rossz nemzetközi visszhangja van, így tovább romlik az ország megítélése. De tágabb jelentősége is van: nem kis számban végeztek ott olyanok, akik a volt Szovjetunió tagállamaiból jöttek, közülük többen hazájukban később vezető beosztású emberek, például miniszterek lettek, és nagy szimpátiával emlékeztek vissza. Tehát a CEU „magyarbarát gyár” volt – fogalmazott. Hozzátette: ezt annak ellenére mondja, hogy Soros György nagyon kritikusan szemlélte az Antall-kormányt. Mégis elfogadták, hogy Budapesten hozza létre az intézményt, tehát korábbi konfliktusuk dacára személyesen is sajnálta az egyetem elüldözését a volt tárcavezető.

És ez a csere: nemcsak egy kínai egyetem jönne ide, hanem politikai szerepe lenne, „úgy is mondják egyesek, hogy kémközpont”. Ráadásul abból az összegből, amelybe a magyar adófizetőknek kerül ez a beruházás (550 milliárd forint) rendkívüli mértékben lehetne javítani a magyar felsőoktatást például külföldi vendégoktatókkal, további külföldi egyetemi kapcsolatokkal. Szűkebben véve is érthetetlen ez a döntés.

Ha pedig azt nézzük, hogy mi van mögötte – a kínai orientáció, akkor meg kell jegyezni, hogy a hintapolitika sohasem vagy a legritkább esetben eredményes, viszont nagyon gyakran rendkívül rosszul végződik. Gondoljunk a hinta mozgására, amelyből nagy lendülettel ki lehet repülni. „Az a célunk, hogy kirepüljünk azokból a szövetségekből, amelyekbe vágytunk, amelyekben népszavazással megerősítve tagok lettünk, a NATO-ban és az Európai Unióban?” – tette fel a kérdést. A kínai viszony a legsúlyosabb veszély a magyar nemzet orientációjára, mondhatni jövőjére nézve – fogalmazott.

A kormány azt szokta mondani, hogy az EU is megköti az üzleteit Kínával, de Jeszenszky Géza felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen másik EU-tagállam se hoz a saját országába kínai egyetemet, sőt, az elvileg kulturális szerepkört betöltő Konfuciusz Intézeteket is egyre több helyen szüntetik meg vagy korlátozzák, mert valójában nemcsak oktatási tevékenységet folytatnak, hanem befolyásszerzés is a feladatuk. Tehát az EU nem követi el azt a súlyos hibát, amit a magyar kormány – összegezte a volt külügyminiszter.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
2021. április 29., csütörtök 18:50
Műsorvezető: Kárpáti János