„Klubrádió
Eurozóna

Orbán eljegyzési gyűrűt küldött Kínának

9/05/2021 23:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Miért erőlteti a kormány a kínai Fudan Egyetem budapesti campusának létrehozását, miközben ezt az amerikai diplomácia is kifogásolja? Mit remél ettől Orbán?

2021. május 07. Eurozóna (2021. május 07., péntek 13:00)
52:08
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti János, Zentai Péter Szerkesztők: Zentai Péter

Egy eljegyzési gyűrűt küldött Orbán Viktor miniszterelnök Kínának azzal, hogy elfogadta, sőt támogatja, erőlteti a sanghaji Fudan Egyetem budapesti terjeszkedését. Az egyetem elterjedt vélekedés szerint egy hírszerző központ.  Az Amerikai Egyesült Államok diplomáciai képviselete egyenesen így válaszolt a 444.hu kérdésére: "Aggodalomra ad okot a Fudan Egyetem első európai campusának lehetséges megnyitása, mert Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit.”

Mi itt a magyar érdek, és mi Orbán Viktoré?

A beruházás irracionális méretű, sok bel- és külpolitikai konfliktust okozott már eddig is– mondja Mike Károly, a Corvinus Egyetem docense, aki ugyan nem tarja magát Kína-szakértőnek, de sok éve azt vizsgálja, hogy a vállalkozások miként működnek együtt a világban. Ugyanis ez a szféra a kormányzati akarattól függetlenül, a maga törvényei szerint is képes működni, tehát az ötletet ebből a szempontból is lehet vizsgálni.

Az üzletben a partnerek biztosítékokat kell, hogy adjanak egymásnak. Az egyik partnernek el kell hinnie, amit a másik ígért. A biztosítéknak egyrészt értékesnek kell lennie, másrészt valami olyasminek, amit másra nem lehet használni, tehát értékét veszti, ha meghiúsul az üzlet. Az adott szó, a jogászok által kötött szerződés egy nagy üzletnél nem elég. Ezért hasonlította ezt az egyetem-építési tervet eljegyzési gyűrűhöz Mike Károly.

A Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzet
 
Palkovics László Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd

 

A budapestiek döntő többsége nem ért egyet a fővárosban létesítendő kínai egyetem gondolatával –derül ki egy felmérésből, amelyet az Euronews idéz. A megkérdezettek több mint 90 százaléka ellenzi, hogy a felsőoktatási intézmény létesítésére a magyar kormány 500 milliárdos hitelt tervez felvenni Kínától. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere -mellesleg magánemberként- azt kérte, hogy hozzák nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek a kínai egyetem fővárosi építkezésével kapcsolatosak, de egyelőre nem kapott választ. Közben Palkovics László innovációs miniszter kiemelt beruházássá nyilvánítaná az egész építkezést, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy semmilyen törvényt, szabályt nem kell betartani. Azt csinál a beruházó, amit csak akar. Viszonylag könnyen el lehet jutni ahhoz a feltételezéshez, hogy ez a gigaberuházás is az orbáni sínen fut majd: pénzhez juttatni a haverokat.

Eurázsia Fórum Budapesten
 
Matolcsy György Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt
 

 

Irány Kelet

Matolcsy György korábbi gazdasági miniszter, aki most a Magyar Nemzeti Bank elnöke, unortodox gazdasági nézeteiről híres. Nos ő is hozzászólt a tervhez, mégpedig akképpen, hogy a kelet-ázsiai tapasztalatokat kellene leszűrni, úgy lehetne felszálló pályára állítani a magyar gazdaságot. Itt aztán említette Kínát, Dél-Koreát, Szingapúrt, de még Izraelt és Dubait is. Ezzel kapcsolatban Mike Károly kifejtette: minél távolabbi egy modell, annál inkább meg kell gondolni az átvételét. Kína gazdasági sikerének éppen az az egyik titka, hogy a saját hagyományaira épít. A kínai gyökereken próbálja létrehozni a saját kapitalizmusát. Magyarországon is hasonlóképpen kellene eljárni. Nem távoli mintákat másolni, hanem a hazai hagyományokból kellene kiindulni.

A vállalkozásoknak nem autokrácia kell, nem központosítás, hanem szabadság. Az államnak annyi a dolga, hogy jogbiztonságot teremtsen, tulajdonbiztonságot, politikai stabilitást. A szakmai tudás, a kedv, a tőke a vállalkozóknál van.

Kínával kapcsolatban még egy dolgot érdemes megjegyezni. Hatalmas ország lévén, különböző tartományokban különböző kísérleteket hajtanak végre. Más a gazdasági szabályozás, más a jogrend, még a politika is más lehet. Így próbálják megtalálni a legjobb megoldást. Ami pedig Orbán Viktor eljegyzési gyűrűjét illeti: nem ő az egyetlen kérő.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg: Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Eurozóna
2021.05.07. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter