„Köszönjük,

Magyarország megint megakadályozta, hogy az EU elítélje Kínát a hongkongi események miatt

6/05/2021 17:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kamasz László

Magyarország gátolja az EU által tervezett választási reform elítélését a kínai hongkongi különleges közigazgatási régióban. A magyar nagykövet tegnap a tagállamok állandó képviselőinek találkozóján megvétózta a tervezett EU-nyilatkozatot - erősítette meg a dpa több diplomatája. Az uniós külügyminiszterek hétfői találkozójára tervezett kiadvány nem lehetséges.

 

Szerdán délután került az Európai Unió külügyminiszterei elé az a tervezet, amiben a tagországok közös állásfoglalásban ítélték volna el Kína Hongkonggal kapcsolatos lépéseit, különösen Hongkong önállóságának szűkítését egy választójogi reformon keresztül. A külügyminiszterek azonban nem tudták elfogadni az indítványt, Magyarország ugyanis már a napirendre vételét is megvétózta.

Az osztrák ORF forrásai szerint a vétó egyik oka az volt, hogy Magyarország (főleg a kormányközeli üzleti csoportok) komoly hasznot húz több kínai beruházásból. Ilyen a Fudan Egyetem, vagy a Budapest-Belgrád vasút is, melyekre több százmilliárd forint megy el a következő években. Az ORF szerint a magyar képviselő azzal érvelt a vétó mellett, hogy az EU-nak nem kell minden egyes kínai történésről véleményt alkotnia.

A magyar vétó olyan órási meglepetést nem okozott, ugyanis április közepén a magyar kormány már megvétózott egy tervezetet, ami szintén a Kínával szembeni közös kiállásról szólt - írta meg a 444.hu.

(Forrás: ORFSouth China Morning Post)