„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor Benedek: A kormány fejreállt a helyreállítási tervvel

12/05/2021 08:26

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kapkodva állította össze, és ígérete dacára utolsóként adta át az Európai Bizottságnak helyreállítási terveit a magyar kormány. Jávor Benedek szerint ilyen körülmények közt esély sem volt a tervek érdemi megvitatására, így annak tartalma sem teljes egészében ismert, míg más tagországok már közzétették saját terveiket. A főváros brüsszeli kirendeltségének vezetője szerint, ha a kormány nem teszi közzé, akkor is kiderül, milyen helyreállítási tervekkel igyekeztek meggyőzni a Bizottságot, mert a pályázat része a program ismertetése.

2021. május 12. Reggeli gyors - részlet 21.05.12. Jávor Benedek
12:53
00:00

Az Európai Bizottság irányítói szerint annyira rosszak az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar tervek, hogy ebben a formában nem támogatják – írja a Népszava. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint egyébként szó sincs arról, hogy visszadobták volna a kormány tervét, azt ugyanis még be sem nyújtották.

Jávor Benedek, a főváros brüsszeli kirendeltségének vezetője, volt EP-képviselő a Klubrádiónak azt mondta, hogy nem az a lényeg, egymásnak feszült-e Orbán Viktor és Ursula von der Leyen a helyreállítási alapról szóló egyeztetésen, hanem az, hogy bármi is hangzott el akkor, a kormány eredeti tervei zátonyra futottak. "A kormány fejreállt a helyreállítási tervével" – foglalta össze Jávor.

Szerinte részben a kormány oktatásra vonatkozó tervei nem mentek át a vizsgálaton, és vélhetően más programelemeknél, mint a vízügyi program, vagy a klímaköltségek esetében is problémák jelentkeztek. Ezért is döntött a kormány egy egyszerűsített tervet nyújtott be. Jávor arra számít, hogy a későbbiekben a program kiegészítésével hívják le a helyreállítási alap maradék részét.

A politikus szerint a magyar kormány "látszategyeztetéseket próbált eladni az Európai Bizottság felé", miközben a terveket hónapokon keresztül nem tették közzé, csak egy 13 oldalas szöveget jelentettek meg. Hogy pontosan milyen tételeket tartalmazott az eredeti terv, az is kiderül, mert az alaphoz való hozzáférés egyik feltétele, az összes terv részletes ismertetése.

 
Jávor Benedek
Fotó: Pálinkás János
 

Az új, kapkodva összerakott tervvel kapcsolatban nem volt esély sem érdemi egyeztetésre, amely várhatóan a Bizottság értékelésén is meglátszik majd. A Bizottság a következő két hónapban értékeli a tervet. Jávor szerint megvan az esélye, hogy nem fogadják el, ami azt jelenti, hogy a támogatások tovább csúsznak.

"Ha a kormány órákon belül nem publikálja a helyreállítási tervét, akkor az annak beismerése, hogy annyira gyalázatosan gyenge tervet nyújtottak be, hogy a saját országuk előtt is szégyenlik" – mondta Jávor, hozzátéve, hogy más csatornákon úgy is ki derül, mivel próbálták meggyőzni a bizottságot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Jávor Benedekkel
2021.05.12., szerda 7:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert