„Klubrádió
A lényeg

Előválasztás: Karácsony indul a miniszterelnök-jelöltségért

15/05/2021 09:11

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely Nyírtasson jelentette be, hogy indul a miniszterelnöki posztért. „Nem az 1 százalékos kiváltságosokért, hanem a különböző módokon élő, különböző pártokkal szimpatizáló, egyik napról a másikra élő 99 százalékért” akar küzdeni – hangsúlyozta. 

Videóüzenetben jelentette be Karácsony Gergely, hogy indul az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltségért. A főpolgármester szombaton délelőtt szülőhelyéről, Nyírtass községből jelentkezett be, majd szombaton Debrecenben és Budapesten mutatja programjét.

Az elmúlt bő tíz évet igyekezett Magyarország szolgálatába állítani, az elmúlt időszakban pedig azon kellett gondolkodnia, hogyan tud-e még többet adni ebben a szolgálatban – mondta a bejelentés felvezetésében Karácsony, akit a Telex idéz. „Egy életünk van, és egy hazánk”  tette hozzá a főpolgármester, aki az ország újraegyesítését tűzte ki céljául.

Elmondása szerint sokat töprengett a döntésen, és végül családja féltő támogatása mellett azért vág bele a miniszterelnök-jelöltségbe, mert úgy érzi, hogy Magyarország nagy bajban van. Szerinte a „sok baj közül talán az a legnagyobb, Magyarországot egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak, hogy Magyarország egy és oszthatatlan; egyre inkább azt érezzük, hogy a hazánk végletekig megosztott”.

„Nem azért jöttem ide, hogy stadiont ígérjek Nyírtassnak. És nem azért jöttem ide, hogy elmondjam, a falu polgármestere lesz hamarosan a leggazdagabb ember Magyarországon. Azt is el kell mondanom, hogy nem helikopterrel jöttem.”

Nyírtass Karácsony gyerekkorának helyszíne. Mint mondta, itt vesztette el hat éves korában az édesapját, testvéreivel együtt itt nevelte fel az édesanyja. Szerinte Nyírtass az elmúlt 30 évben talán akkor szerepelt először az országos hírekben, amikor Rogán Antal propagandaminiszter helikopterrel érkezett egy esküvőre. „Az újság, amelyik ezt megírta, az életével fizetett érte” – tette hozzá, utalva a Népszabadságra.

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy az örökkön küzdő magyarokért akar dolgozni. „Nem az 1 százalékos kiváltságosokért, hanem a különböző módokon élő, különböző pártokkal szimpatizáló, egyik napról a másikra élő 99 százalékért” akar küzdeni. 

A főpolgármester indulásáról hónapok óta szó van a sajtóban és felmérésekben is. Ezzel ötödikként csatlakozott Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik) és Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely polgármestere, Mindenki Magyarországa Mozgalom) mellé. A hat pár közös miniszterelnök-jelöltjét két fordulóban választják majd ki, a második fordulóba a három legtöbb szavazatot kapott jelölt kerül.