„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Újra ki kell találni Magyarországot

17/05/2021 10:54

| Szerző: Klubrádió

Mozgalmat indít és elindul az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson a főpolgármester, aki szerint nyárra elkészül az ellenzék kormányprogramja.

Karácsony Gergely főpolgármester szombaton jelentette be, hogy 99 Mozgalom néven új mozgallmat indít és elindul a miniszterelnöki pozícióért. A Reggeli gyorsban arról kérdezték, mit tehet a mozgalom "sokak érdekében a kevesek uralma ellen".

2021. május 17. Reggeli gyors - részlet 21.05.17. Karácsony Gergely
06:52
00:00

Az országot érintő változások Karácsony szerint nem csak a pártokra tartoznak. "Nagyon nehéz magánembernek maradni, mert ahogy az ország működik, súlyosan és rosszul érinti a hétköznapi életünket", mondta.

Ez a mozgalom Karácsony szerint nem a pártok ellen szól, hanem szerinte velük kiegészülve a közélet alakítására nyújt teret olyanoknak is, akik nem akarnak aktív politikussá válni. "Eltérő értékrendű emberek hív, egyszerű állampolgárokat" - mondta.

Karácsony szerint a pártokon átívelő mozgalomra nagy az igény, amit az is mutat, hogy néhány nap alatt tízezren csatlakoztak hozzá.

"Bármi lesz az előválasztás eredménye, a mozgalom egyben marad, és reméljük, a járvány véget ér teljesen, és nyár végén, ősszel fórumokon lehet találkozni, átbeszélni ügyeket, nagyon sok ilyen ügy van". Helyi csoportokat is létre akarnak hívni.

Karácsony szerint a névválasztás arra utal, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy a baloldal vagy az ellenzék legyőzi a jobboldalt illetve a kormányt. "Ez egy speciális rendszer, túl van a demokrácián. A politikai küzdelmek sem a szokásos mederben kell, hogy folyjanak. Olyan ország kell, ahol a kormánypártok hívei is jobban érzik magukat, mondta.

"Ez egy demokratikus mozgalom akar lenni, nem egy politikai szándékhoz keresnek követőket, hanem egy nyitott folyamat. Gyűléseket fognak tartani, ahol emberek, teljesen szabadon, megfelelő informáltsággal alakíthatják a véleményüket".

A mozgalom világos értékpremisszák mellett hitet tesz az alkotmányosság, a jogállamiság a társadalmi szolidaritás mellett. De szerinte lesznek viták, például az alkotmányosság helyreállításában, ahogy gazdaságpolitikában is.

Olyan időket élünk, hogy újra ki kell találni Magyarországot, idézte Hankiss Elemért.

Az értékeink, céljaink világosak, az eszközökről pedig sokat fogunk beszélgetni, jelentette ki.

Karácsony arra a műsorvezetői felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc szerint a programja nagyon hasonlít a Demokratikus Koalícióéra, azt mondta sok mindenben egyetért, de "nem szeretné az ellenzéki cicaharcot tovább erősíteni. Ő tíz éve azt mondja, amit szombaton is elmondott.

"Hasonló gondolatok, örülök, hogy az ellenzéki pártok összességében egy irányba vezetnek".

Hogy mikorra lesz kormányprogramja az ellenzéknek, azt mondta, az ellenzéki pártok szakértői egyeztetnek, van még néhány szakmai kérdés, de a nyáron szerinte meglesz a közös program.