„Klubrádió
A lényeg

Müller Orbánt küldött Szél Bernadettnek

19/05/2021 13:11

| Szerző: Klubrádió

Az őrület kategóriájának nevezte Szél Bernadett ellenzéki képviselő, hogy az országos tisztifőorvost kérdezte egy szakmai dologról, mire Müller Cecília egy linket küldött neki Orbán Viktor egyik régebbi rádiós interjújához.

A halálozási adatok nehezen összehasonlíthatók a különböző országok szerint, mivel máshogyan számolják őket. Erről Orbán Viktor miniszterelnök még január elején a Kossuth rádióban beszélt. Ezek után Szél Bernadett ellenzéki képviselő azt szerette volna megtudni az Operatív Törzstől, hogy mégis, Magyarországon akkor hogyan számolnak, ezért május 3-án levelet küldött Müller Cecíliának.

Szél megkapta a választ, ám Müller Cecília pusztán egy linket küldött neki, ami Orbán rádiós interjújához volt egy link: egészen komolyan orbános propagandainterjút küldött vissza a SZAKMAI közérdekű adatkérésemre válaszul. Mindezt halálozás témában - írta a képviselőnő a Facebookon.

Abszurdnak nevezte, hogy egy szakmai kérdésre a szakember szakmai válasz helyett Orbán Viktort idéz.

Szél emlékeztetett, hogy "a WHO kifejezetten hangsúlyozza, hogy azokat ne vegyék be a statisztikába, akik teljesen függetlenül a fertőzéstől, pl. autóbalesetben haltak meg. Világos. Csakhogy Orbán Viktor „definíciójából” sem az nem derül ki, hogy Magyarország a WHO javaslata ellenére vajon mindenkit belevesz-e a statisztikába, aki fertőzött és elhunyt, esetleg ennél azért szűkebb a kör és csak azokat, akik bár nem a fertőzésbe, de attól nem is függetlenül haltak meg".

Tényleg őrület kategória, hogy miközben más országokban a központi koronavírus oldalon közlik a COVID-haláleset definícióját, Magyarországon a miniszterelnök diffúz propaganda-interjúja számít a hivatalos forrásnak, írja a politikus.

Szél arra sem kapott választ, hogy "hány olyan haláleset volt eddig Magyarországon, akiknél a fertőzés kísérőbetegség volt, de nem ez volt az elsődleges halálok". Müller erre azért válaszolt, mert szerinte ő „nem minősül adatkezelőnek”.

Szél szerint érdekes, hogy Müller ezt írta, hiszen korábban egy "tragikus módon egy nyolc hónapos koronavírusos csecsemő is elhunyt, de halálát nem a vírus, hanem Meningococcus megbetegedés okozta. Ha erről volt információja a tisztifőorvosnak, kellett volna, hogy legyen adata mindazokról, akiknél a koronavírus kizárólag kísérőbetegségként került rögzítésre".

"Meggyőződésem, hogy ha itt szakmai és nem politikai válságkezelés lett volna, nem így alakult volna ez a szomorú statisztika. Az Orbán-féle propaganda-link elküldését végtelenül szánalmasnak tartom (...) ezzel a tisztifőorvos fel is tette nálam a pontot az i-re a munkásságával kapcsolatban."