„Klubrádió

Operatív törzs: A járvány nagy tempóban mérséklődik

19/05/2021 13:56

| Szerző: Klubrádió

„A szakemberekkel, a WHO-val együtt én is szívből ajánlom ezt az oltást, a magyar vakcina is hasonló technológiával készül majd” – mondta György István, az oltási munkacsoport vezetője a Sinopharm-vakcináról.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elhangzott, hogy mostantól a Pfizer-vakcinák 199 ezer első körös oltására is lehet jelentkezni. György István, az oltási munkacsoport vezetője ugyanakkor figyelmeztetett, regisztráció és időpontfoglalás nélkül senki ne próbálkozzon, mert nem fogják beoltani.

A következő hetekben újra lesz majd hasonló Pfizer-akció, immár a 16-18 évesek is bármikor jelentkezhetnek regisztráció után.

Még 700 ezer regisztrált nem vette fel az oltást, főleg a kínai Sinopharm-vakcinából van bőség, a megvásárolt 5 millió adagból, 4,5 millió már megérkezett Magyarországra. „A szakemberekkel, a WHO-val együtt én is szívből ajánlom ezt az oltást, a magyar vakcina is hasonló technológiával készül majd” – mondta György István.

AstraZenecából már csak kisebb szállítmányok érkeznek, azokat kizárólag a második körös oltásokra használják fel. A megrendelt Szputnyik kétmillió adagból már csak pár ezer maradt, azokra még lehet jelentkezni az oltópontok időpontfoglalójában.

Müller Cecília kedvezően alakuló járványadatokról számolt be, „a járvány nagy tempóban mérséklődik” – jelentette ki. Az elmúlt egy hétben csak Komárom-Esztergom megyében emelkedett a fertőzöttek száma, de ennek is utánanéztek, nem alakult ki góc – fogalmazott az országos tiszti főorvos.

A házorvosok is folytatják az oltást, ők Modernával, Janssennel és Sinopharmmal oltanak – írja a 24.hu.