„Klubrádió

Müller használhatatlan adatokat küldött Szélnek

15/02/2021 10:08

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő kivárta míg az általa kért adatok megérkeztek Müller Cecília országos tiszti főorvostól.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő 90 napot várakozott, míg az általa kért adatok megérkeztek Müller Cecília országos tiszti főorvostól. Szél a szociális intézmények járványhelyzetéről kívánt részletesen tájékozódni, de a kapott adatsor lényegében használhatatlan szerinte – írja a hvg.hu.

A politikus Facebook oldalán azt írta: „Az egy dolog, hogy három hónappal ezelőtti adatokat kaptam, vagyis a november 17-i állást. Ez önmagában mutatja, hogy az akár 90 napos hosszabbítás mennyire kiüresíti az információs jogokat. Mit kezdjek a három hónappal ezelőtti adatokkal? De ez még semmi. Nem arra válaszolt, amit kérdeztem.”

Szél ugyanis arra lett volna kíváncsi, hogy milyenek a szociális otthonok aktuális fertőzöttségi adatai és, hogy a járvány kezdete óta hány és mely otthonokban jelent meg a vírus.

Erre Müller Cecília elküldött két táblázatot, amiben szerinte „minden kérdésemre megtalálom a választ”. Kezdjük ott, hogy sikerült olyan adatokat küldenie, amiben egy darab dátum sincs.

 
Szél Bernadett
 
Szél Bernadett, facebook
Facebook
 

Szél kitért arra is, hogy amikor az első hullám idején, a Pesti úti idősotthonban berobbant a járvány, a kormány pedig Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterre próbálta hárítani a felelősséget, akkor Müller azt sem felejtette ki a tájékoztatóiból, hogy az érintett fővárosi otthonok közül melyik volt a fővárosi önkormányzat fenntartásában. Azonban “most pénteken, amikor a második hullám adatait ismertette, elmondta, hogy eddig 3316 idősotthoni lakó hunyt el, de már egy szót sem szólt arról, hogy ebből hányan voltak fővárosi gondozottak. Így politizál Müller Cecília, méghozzá számokkal” – írta Szél Bernadett.

A képviselő azért megpróbálta megfejteni az adatokat, és a következőket találta: „szeptember és november közepe között 1039 gondozott hunyt el és 5 gondozó – vagyis már november közepére több mint hétszer annyi idősotthoni gondozott hunyt el, mint a járvány első hullámában, és még ez is a háromszorosára nőtt most péntekig. A fővárosban 53-an hunytak el, 986-an a fővároson kívüli otthonban.

November közepéig Győr-Moson-Sopron megyében volt a legsúlyosabb a helyzet a férőhelyek arányában: 109 áldozata volt a vírusnak 15 szociális otthonban (ezek között van idősek otthona, fogyatékossággal élőket és pszichiátriai betegeket gondozó otthon is).

Az általam is kikért adatok szerint a soproni Balfi úti idősek otthonában 15-en hunytak el, Győrben 17-en, a mosonmagyaróvári Aranykor Idősek Otthonában 21-en. Országosan a legtöbb gondozott a 108 fős kiskunfélegyházai Szivárvány Intézményben hunyt el, november közepéig 23-an. 22 áldozata volt a járványnak a szolnoki idősek otthonában, 21 a miskolci Őszi Napsugár Otthonban, az ország egyik legnagyobb intézményében, 21 a budapesti Empátia Gondozóházban, 19 a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthonában, 16 a parádi idősek otthonában, 15 a lajosmizsei Harmónia Szociális Intézményben. A legkevésbé Komárom-Esztergom megyét érintett a járvány az idősotthonokat tekintve” – írta Szél.

Szomorú helyzetről beszélünk, emberi tragédiákról és nagyon értékeltem volna, ha a tiszti főorvos együttműködik és időben, pontos adatokat ad át” – zárul a poszt.