„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett: Amit Müller Cecília írt Hadházynak, az maga a hivatali visszaélés

4/03/2021 15:50

| Szerző: Klubrádió/szg

A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, amikor Müller Cecília véletlenül Hadházy Ákosnak elküldte is az elhíresült „Erre nincs jobb szövegünk?” e-mailjét, Szél Bernadett szerint viszont az a hivatali visszaélés, ha valaki így kezeli a rábízott információkat. Szerinte magát védi a kormányzat, tudják, hogy nem csinálják jól, ezért titkolják el, amit lehet.

2021. március 04. Reggeli gyors - részlet 21.03.04. Szél Bernadett
16:21
00:00

„Kedves kollégák! Erre nincs jobb szövegünk? Ez veszélyezteti a feladatellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen! Cili” – ezt a levelet küldte kollégáinak Müller Cecília, de tévedésből a tőle kérdező Hadházy Ákos ellenzéki képviselőnek is továbbította.

Szél Bernadett szintén független parlamenti képviselő Müller Cecília ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentését, de ezt a rendőrség elutasította – írja a Magyar Hang. A lap az ORFK-tól azt a választ kapta, hogy a tiszti főorvos tette nem bűncselekmény. Szél Bernadettet kérdeztük a fejleményekről csütörtökön, és elmondta: még nem kapott választ a rendőrségtől, nem tudja, mivel indokolták a választ, de ha eljut hozzá, közzéteszi majd.

Azt mondta: komolyan kellene vennie magát Müller Cecíliának. Az az ember, aki rálát az adatokra, amelyeket kérdeznek tőle, hiszen ő a tiszti főorvos egy pandémia közepén, automatizmusként kezeli, hogy csak 90 napra ad ki adatokat. „Ez a hivatali visszaélés”, ha valaki így kezeli a rá bízott információkat – hangsúlyozta. A képviselők munkájának része, hogy ellenőrizzék a kormány tevékenységét és a hozzájuk forduló választóknak segítsenek, ezt viszont nem hagyják nekik. Három hónap után kapnak adatokat, de ezek a járványban finoman fogalmazva kicsit elavultnak tekinthetők. Ausztriában, amelyet a miniszterelnök laboratóriumnak tekint, napi szinten adják ki képviselői kérdésre ezeket az adatokat, például a szociális otthonoknál is.

Ez a titkolózás önmagában felér egy beismeréssel Szél Bernadett szerint, hiszen lehet tudni, hogy a védekezést az segíti, ha az emberek jól informáltak, mert így tudnak azonosulni az intézkedésekkel, el tudják fogadni azokat. Nagyon komoly kérdéseket vet fel a felelősségről, hogy ilyen helyzetben megtagadják a tisztánlátást az emberektől. Olyan országban szeretnének élni, ahol az aktuális vezetés partnernek tekinti a lakosságot – ez a vírustól függetlenül nincs így, de a vírus ráerősített. Mérgező légkört alakított ki a kormány az országban, „a kommunikáció kettészakított minket”, és egzisztenciális válság gyűrűzött be.

A „szisztematikus elnyomás, hazudozás, csalás lopás ellenére” vannak még vannak olyanok, akik bírják cérnával és megpróbálják kulturáltan intézni az ügyeket. Az adatkérés pont, hogy ilyen lehetőség, nincs anyázás, számokat kérnek például arról, hányan fertőződtek meg egy szociális otthonban. De ezekre a kérdésekre se ad választ a kormány, tehát milyen együttműködésről beszélnek, ha még számokat se adnak ki ahhoz, hogy a munkájukat végezzék? – a tette fel a kérdést. Szerinte magukat védik, tudják, hogy nem csinálják jól, ezért titkolják el, amit lehet. Az oltási tervet is eltitkolják azok elől, akiknek egyébként naponta ötvenszer elmondják, hogy menjenek oltakozni. Éppen az segítené a hezitáló embereket, ha részleteiben bemutatnák a tervet, a leírásokat, korcsoportonként mindenki kapna megfelelő tájékoztatást. De már túl nagy a baj, túlnőtt rajtuk – vélekedett az ellenzéki politikus.

Szél Bernadett azt kívánja, hogy minél kevesebb áldozattal legyünk túl ezen minél gyorsabban, de ha így lesz, az kevésbé a kormány eredménye lesz. Sajnos már lehet olvasni, hogy lakosságarányosan rosszabb a helyzet, mint az Egyesült Államokban (a Worldometer adatai szerint egymillió lakosra Magyarországon 1605, az USA-ban 1600 áldozat jut – a szerk.). Ha kikerülték volna az olyan politikai köröket, mint a Pesti úti idősotthon ügye, akkor kevésbé lett volna támadható, amit csináltak – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2021.03.04. 07:40
Műsorvezető: Para-Kovács Imre