„Klubrádió
Esti gyors

Iványi: Fölösleges erőfitogtatás volt a fegyveres NAV-osok kivonulása

7/10/2021 20:58

| Szerző: Klubrádió/szg

NAV-osok, köztük fegyeresek is mentek ki a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség központjához. Iványi Gábor, a MET vezetője elmondta: együttműködtek, ez csak fölösleges erőfitogtatás volt. Beszélt arról is, hogy van ugyan járuléktartozásuk, de az a pénz ott van az államnál, Mégis, gúnyosan azt mondják nekik, hogy pereljenek újra.

2021. október 07. Esti gyors / részlet, Iványi Gábor (21.10.07.)
06:23
00:00

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője szerda este azt mondta: a NAV indokolatlanul nagy erőkkel szállt ki hozzájuk. Erejét demonstrálva, összesen nyolc embert, köztük négy fegyverest küldött intézményükbe – tette hozzá.

A lelkész az Esti gyorsban elmondta: régóta húzódó dologról van szó. Természetesen van járuléktartozásuk, de ez csupán átmeneti, mert amikor a strasbourgi bíróság megítélte nekik a kártérítést, és az adott részét az állam kifizette, akkor rendezték a tartozásokat. Miután az ötmilliárdos költségvetésükből kettőt elvett az állam, úgy tekintik, hogy ez a pénz ott van az államnál. Államtól átvállalt feladatokat végeznek el, megkapják az alapnormatívát – illetve csak annak csökkentett formáját –, de a kiegészítő támogatást nem. A civil iskoláknál a szülőkre terhelik a többletköltséget, de mivel felzárkóztató iskoláik vannak, ezt nem léphetik meg, nem is teszik. Eddig a kiegészítő támogatásból fedezték például az étkeztetést, amelynek utolsó morzsáját, 95 millió forintot augusztusban vették el, arra hivatkozva, hogy nem megtérülő a tevékenységük.

Ez okozza, hogy ellehetetlenülnek. „Gúnyosan azt üzenik, pereljünk megint”, meg „hova tettük azt a sok pénzt, amit Strasbourgban kaptunk”, noha pontosan tudják, hogy az a „sok pénz” az sok állami tartozás, és arra kell, hogy kiegyenlítsék a számláikat – sorolta Iványi Gábor. Az „állami gazságot” megpróbálják rájuk nyomni – tette hozzá.

A szerda esti akcióra visszatérve: NAV-osok azt mondták, hogy csak tisztázni jöttek a dolgokat, nem is zárkóztak el ez elől, tehát semmi értelme nem volt a fegyveres felvonulásnak, ez csak erőfitogtatás volt. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a hatóság emberei nem egy iskolába vonultak ki, hanem az egyházközpontba, ugyanis ott kell őrizni az iratokat. Együttműködtek, ami az ügyre vonatkozott, ahhoz hozzáférhettek, hogy ennél többet akartak, az az ő problémájuk.

Még egy dolog tartozik az előzményekhez, mondta: szegedi iskolájukban egy munkatársuknak írtak egy levelet, amelyben bújtatva azt állították, hogy fekete foglalkoztatás lenne, és tegyen feljelentést, nem árulják el. Ez a munkatárs elhozta a levelet, ők pedig felszólították a NAV-ot, hogy fejezze be a munkatársaik bujtogatását.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

Esti gyors
2021. október 07., csütörtök 18:40
Műsorvezető: Kárpáti János