„Klubrádió
Reggeli gyors

Csillag István: Matolcsy attól fél, Orbánék őt teszik meg bűnbaknak, ezért kiabál

23/09/2021 15:11

| Szerző: Klubrádió/szg

Csillag István volt gazdasági miniszter szerint Matolcsy György miniszterként és jegybankelnökként is szolgálta az infláció felpörgését, az utolsó pár hónapot leszámítva. Most azért kezdett el kiabálni, mert a jegybankelnök felelőssége a pénz értékének, vásárlóerejének megőrzése, és ha ez nem sikerül, őt a legegyszerűbb bűnbakká tenni. Szerinte ez olyan, mint a viccben, amikor valaki segít a tolatásnál, integet a volánnál ülőnek, hogy „Gyere, gyere, gyere!”, aztán amikor az autó nekimegy a mögötte állónak, rákiabál, hogy „Hát mit csináltál?”.

2021. szeptember 23. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. szeptember 23., csütörtök 09:00): Csillag István
49:17
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Csillag István közgazdász, korábbi gazdasági és közlekedési miniszter volt a Reggeli személy csütörtökön. A többi között arról kérdezte műsorvezetőnk, hogy mi az a szituáció, amely most kívülről úgy tűnhet, mintha Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szembefordult volna a kormánnyal.

A szakértő az elején kezdte: az infláció az árak emelkedése. Mitől emelkednek az árak? Ha valaki egyre többet ad valamiért, mert nagyon kell neki, vagy ha nyomják az olcsó hiteleket, például a lakások vásárlásának támogatását családi otthonteremtési kedvezménnyel és a többivel, akkor felmegy a lakásárak és az építőanyagok ára, valamint a szakemberek bére is elkezd emelkedni, mert akkor a miniszterelnök apjának a birtokán ácsolják az imatermet és az orangerie-t.

Amikor Matolcsy György a miniszterelnök jobbkeze volt, új adórendszert, új adókedvezményeket vezetett be, amelyekkel több pénz maradt azoknál, akik erre jogosultak, viszont ez a költségvetés hiányát növelte. A költségvetés hiányának fedezetére pénzt kell kibocsátani, és ebbe az Európai Unió besegített, így nem tűnt azonnal föl, hogy ennek inflációs következménye lesz. Ráadásul akkor, a világválság után nem volt olyan inflációs környezet, mint most, amikor a covid után minden kormány nyomja a pénzt, mert lefagyott a gazdaság a járvány alatt. A modern gazdaságnak durván 70 százaléka szolgáltatás, és ha pótolni akarják a kiesett jövedelmet, a kormányok adnak támogatást azoknak, akik munkanélkülivé váltak, és a jegybankokat arra biztatják, hogy olcsó hitellel segítsenek be. A szöveg Magyarországon is hasonló volt, csakhogy támogatást nem azok kaptak, akiknek kellett volna, hanem az elit azon tagjai, akik például szállodát építettek a Balatonnál. Ez megint felhajtotta az árakat.

Ennek a politikának Matolcsy György volt a fő ihletője gazdasági miniszterként, és ez lényegében az Unió pénzének felhasználásával „irtózatos mértékben” folytatódott közel tíz éven át, a járványig, miközben ő átült egy másik székbe, jegybankelnökként is ezt tette – vélekedett Csillag István. Például mikor az Orbán-közeli elit cégeinek a bankok már nehezebben adtak hitelt, kitalált nekik egy kötvényprogramot, ami nem volt annyira átlátható a hétköznapi emberek számára.

Matolcsy egyszer csak ráébredt arra, hogy ha ez a politika a nyilvánosság számára tovább folytatódik, akkor sokkal nehezebb helyzetbe kerül a jegybank, amelynek meg kell találnia a felgyülemlett államadósság finanszírozásának módját. Magyarország államadóssága majdnem akkora, mint az éves bruttó nemzeti termék. Nem kaptunk nagyon hosszú, 20-30 éves lejáratú hiteleket, csak főleg 4-5 éveseket. Tehát a jegybank elnöke nagyjából azzal néz szembe, hogy évente a teljes adósság negyedét-ötödét ki kell cserélni, mert lejár. Új felvett hitelekkel kell a régebben felvett adósságot törleszteni. De ha az lesz a híre Magyarországnak, hogy itt infláció van – tehát nem ugyanolyan értékű pénzt kap vissza a hitelező, mint amennyit adott –, akkor kompenzációt szeretne.

Matolcsy azért kezdett el kiabálni, mert a jegybankelnök felelőssége a pénz értékének, vásárlóerejének megőrzése. Ha ez nem sikerül, akkor őt a legegyszerűbb bűnbakká tenni. „Kiugrott a bőréből, amit eddig hordott, és elkezdte mondani, hogy ebből bizony baj lesz”. Viszont azt ő is tudja, hogy ez a kormány a hatalma megtartása érdekében a választások előtt a pénzszórásba kezd, beígéri, hogy a már befizetett szja egy részét visszatéríti jövőre, 600 milliárd forint értékben. Elképzelhető, hogy ennek a következményeivel már nem is nekik kell megbirkózniuk. Felidézte: Orbán Viktornak volt egy mondata, hogy a költségvetés egy forintját háromszor kell elkölteni, először ígéretben előre, másodszor a valóságban, harmadszor pedig utólag, amikor beszélnek róla, utólag, hogy milyen nagyszerű is volt. 

Matolcsy tehát most próbálja a saját bűnbakszerepét mérsékelni, ezért mondja, hogy nem betonba kellene önteni a pénzeket, hanem agyakba fektetni. Viszont az általa előterjesztett Széll Kálmán-terv 70 milliárdot vont el éves szinten a felsőoktatástól. Tehát: gazdasági miniszterként és jegybankelnökként is ő szolgálta az infláció felpörgését, az utolsó pár hónapot leszámítva. Most pedig olyan, mint a viccben, amikor valaki segít a tolatásnál, integet a volánnál ülőnek, hogy „Gyere, gyere, gyere!”, aztán amikor az autó nekimegy a mögötte állónak, rákiabál, hogy „Hát mit csináltál?” Rossz vicc, amit eljátszik – vélekedett a volt miniszter.

A beszélgetés egy pontján szóba került Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget vezető lelkész is, akiről Csillag István azt mondta: őt próbálják eltiporni, a miniszterelnök a rajta esett sérelmet megtorolni, tehát, hogy megkeresztelte gyermekei egy részét. Ezt szeretné elfeledtetni, mert Iványi nem azt az egyházat képviseli, amelyet ő „hatalma oszlopának tekint és trónja alá helyez”.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. szeptember 23., csütörtök 09:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre