„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

"Kifejezetten szórakoztató lenne Matolcsy gondolatmenete, ha nem ő lenne a jegybankelnök"

7/09/2021 14:13

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Matolcsy György jegybank elnök úgy véli, nagyobb pénzügyi mozgástere van Magyarországnak, ha nem vezetik be az eurót. Forgács Imre kifejezetten szórakoztatónak tartja ezt. A Bajnai-kormány igazságügyi és rendészeti minisztere szerint közös valuta biztos pontot jelenthet a legszegényebbek számára is, mert nincs árfolyamkockázat. A politikus az előválasztás kapcsán beszélt Magyarország jövőjéről az Európai Unióban.

2021. szeptember 07. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. szeptember 07., kedd 09:00): Forgács Imre
47:29
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Az előválasztás javában tart, ezért érdemes a szakemberek véleményét is kikérni a procedúrával kapcsolatban. Forgács Imre közigazgatási szakember, aki 2009-től a Bajnai-kormány igazságügyi és rendészeti minisztere volt kifejezetten optimista az előválasztással kapcsolatban. Úgy véli, hogy a procedúrát követően a pártok a tartalmi kérdésekre helyezik a hangsúlyt.

Súlyos aránytévesztésről van szó

Kiemelt szempont lesz Forgács szerint Magyarország viszonya az Európai Unióval. Az Orbán-kormány lényegében magára maradt kártékony politikájával az EU-ban. Sőt, újra előkerültek azok a felvetések, hogy ki kéne lépni az Európai Unióból. Forgács úgy látja, Magyarország az Európai Unió GDP-jének kevesebb mint 1 százalékát adja. Hozzátette, annak ellenére, hogy nagyon sokan elégedetlenek az EU működésével, a rengeteg kritika ellenére erősödni látszik. Szerinte a brexitből is az unió jött ki jól. Idézte a The Economist cikkét is, amely szerint Nagy Britannia veszítette el az Európai Uniót, és nem fordítva. Állítását arra alapozta, hogy a brit export több mint 40 százaléka az Európai Unióba megy, míg importjuk több mint 50 százaléka érkezik Európából. Amelynek mértéke nem fog változni, de az erre vonatkozó szabályozások, adók kilépésükkel mindenképpen. Ennek tükrében kifejezetten károsnak tartja az Orbán-kormány „vagdalkozását”, és a kilépés ötletét.

Kell az euró, vagy sem?

Matolcsy György jegybankelnök, különösen az euróval kapcsolatos írásait kifejezetten szórakoztatónak tartja, hiszen a jegybankelnök arra hivatkozik, hogy az árfolyamkülönbségek változása miatt tudta Magyarország jól kezelni a válságokat, mert megfelelő "játékteret" hagyott. Forggács szerint azonban a legszegényebbeken mégis az segítene, ha megszűnne az árfolyamváltozásból adódó infláció, illetve stabil fizetőeszközként stabilabb vásárlóerőt biztosítana a dolgozóknak.

Ha ezekre a problémákra kellő figyelmet fordít az ellenzék, és megoldásokkal áll elő, akkor lehet esélyük a választásokon 2022-ben.

Kormány - Rendőrség - Parancsnoki értekezlet az ORFK-n
 
Forgács ImreFotó: Kovács Tamás / MTI
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli személy/interjú Forgács Imrével
2021.09.07., kedd 9:00
Riporter: Dési János