„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mihályi Péter: Matolcsynak igaza van, de miért csak most szólt oda Orbánnak?

22/06/2021 17:36

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Igazat ad Matolcsy Györgynek Mihályi Péter egyetemi tanár, amikor kritizálja Orbán 2022-es költségvetési hiányra vonatkozó terveit. Szerinte a jegybank elnöke jogosan érvel amellett, hogy a túlfűtött gazdaságban az infláció elszabadulhat. Az egyetlen bizonytalan pont, hogy a Orbán Viktor mindenképp keresztül viszi akaratát, vagy ez az akció egy gondosan kidolgozott színjáték része, amelynek révén a miniszterelnök visszakozhat.

2021. június 22. Megbeszéljük - részlet 21.06.22. Mihályi Péter
15:14
00:00

Matolcsy György a Magyar Nemzetben megjelent, A negyedik hadjárat című cikkében az infláció elszabadulását vetítette előre a 2022-es költségvetésben meghatározott nagy költségvetési hiány. Ezzel eddig példátlan módon ment szembe Orbán Viktorral a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Mihályi Péter egyetemi tanár szerint több lehetséges olvasata van az esetnek. Lehet, hogy a kormány valóban kockáztatni akarja az infláció további emelkedését, de az is elképzelhető, hogy gondos stratégia mentén felépített látszatkonfliktusról van szó Matolcsy és Orbán között. Nem tudjuk. Annyi bizonyos, hogy a jelenlegi helyzetben két ember egója feszül egymásnak. A különbség csupán annyi, hogy Orbán kezében van minden hatalom.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Matolcsy GyörgyFotó: Bruzák Noémi / MTI
 

A szakember érthetetlennek nevezte a manővert. Hozzátette, igazat ad a jegybank elnökének, a gazdaság szerinte is "túlfűtött állapotban van", a bérek elszaladtak sok ágazatban, elszabadultak az árak, és a gazdaságélénkítő csomagok végleg túlfűtötték a gazdaságot. A kérdés csupán annyi, hogy miért csak most és nem évekkel korábban lépett a jegybank elnök. Nem kérdéses, hogy az infláció az egyik legnagyobb veszély, és a kormány nem költekezhet a jelenlegi feltételek mellett tovább. "Nem lehet többé tizenkilencre már nem lehet lapot húzni, mert huszonegy van" – értékelt Mihályi.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Mihályi Péterrel
2021.06.22., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György