„Klubrádió
Reggeli gyors

Az MNB fékez, a kormány gázt ad

22/06/2021 11:12

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Első alkalommal ment szembe Matolcsy György a kormánnyal. Az MNB elnöke szerint a többek közt a 2022-re elfogadott államháztartási hiány elszabaduló inflációt hozhat magával, amelynek mérsékése érdekében a jegybank az alapkamat emelését tervezi. Farkas Zoltán, a hvg.hu újságírója szerint ezzel nyílt konfliktusba került a kormány és Matolcsy.

2021. június 22. Reggeli gyors - részlet 21.06.22. Farkas Zoltán
08:39
00:00

Több ponton bírálta a kormány gazdaságpolitikáját Matolcsy György. A jegybank elnöke a Magyar Nemzetben megjelent cikkében hibás döntésnek nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát. Szerinte feleslegesen épít be a kormány jelentős kockázatokat a gazdaság működésébe.

Farkas Zoltán a hvg.hu újságírója a Klubrádiónak elmondta, hogy meglepő lépés volt Matolcsy részéről, hogy kritikát fogalmazott meg a kormánnyal, Varga Mihály pénzügyminiszterrel és első alkalommal Orbán Viktorral szemben is.

Az 57. Közgazdász-vándorgyűlés
 
Matolcsy GyörgyFotó: Czeglédy Zsolt / MTI
 

A retorika nem változott, az MNB elnöke hadjáratokat emleget, ami gazdaságilag, különösen az államháztartás hiányának vonatkozásában értelmezhetetlen. A problémát abban látja Matolcsy, hogy a hitelmoratórium fenntartása, a költségvetés, a tartósan kiugró infláció és a negatív reálkamatok, erőteljes pénzügyi támadást jelentenek. Farkas felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökeként Matolcsynak semmilyen ráhatása nem lehet költségvetési hiánnyal kapcsolatos döntésekre. Ezzel Matolcsy célkeresztet festett a homlokára az újságíró szerint.

A nagy hiány a kormánynak kapóra jöhet, mert nagyobb költekezést engedhet meg magának a választási évben, mindezt a gazdaság élénkítésével leplezve. Ez azonban az infláció további megugrásához vezethet. Az MNB ennek mérséklésére lengette be az alapkamatemelést. Tehát a kormány gázt ad, a jegybank pedig fékezni próbál.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Farkas Zoltánnal
2021.06.22., kedd 8:35
Riporter: Dési János