„Támogassa
A lényeg

Az Emmi ismét 95 millió forintot vesz el Iványi Gáboréktól

28/06/2021 16:47

| Szerző: Klubrádió

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ismét 95 millió forintot vesz el a következő tanévben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott köznevelési intézményektől – olvasható a testvérközösség oldalán. A MET szerint az intézkedés az ellenük indított politikai hadjárat újabb eszköze. Iványi Gábor rádiónknak elmondta: az összeg, amit elvettek, például a gyerekek étkeztetését fedezte volna.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a következő tanévben ismét 95 millió forintot vesz el a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott köznevelési intézményektől. Ezáltal veszélyezteti közel 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását, és a velük foglalkozó mintegy 500 ember állását – olvasható a testvérközösség oldalán megjelent közleményben.

Az Iványi Gábor lelkész vezette MET szerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár június elején arról tájékoztatta a testvérközösséget, hogy a tárca a következő tanévre nem köt velük a köznevelési feladatok ellátásához nyújtott költségvetési támogatáson túl többlettámogatást biztosító köznevelési szerződést.

A MET emlékeztetett a közleményben, hogy az első köznevelési szerződést még 2012-ben kötötték meg az Emmivel. Ebben kifejezetten szerepelt, hogy kompenzálás miatt kötnek szerződést, mert a MET elveszítette egyházi státuszát, és ezért nem részesül az egyházakat a költségvetési törvény alapján megillető kiegészítő támogatásból. A MET egyházi státusza 2012 óta rendezetlen, az Országgyűlés döntésének hiányában, az egyházi törvény többszöri módosítása. illetve a bíróság érdemi döntésének hiány miatt – áll a közleményben. A MET Strasbourgban megnyerte pert, idén újra fel lehetett ajánlani számukra az egyházaknak adható 1 százalékot.

Részletezték: az első köznevelési szerződés öt évre, a 2012-2017 közötti időszakra szólt, az abban biztosított támogatás megegyezett a költségvetési törvény alapján járó támogatással. 2017 óta azonban csak 1-1 évre vonatkozik a szerződés. 2019 óta emellett maximálják a támogatott gyerekek számát, és jelentősen csökkentették az összeget, ami így már csak körülbelül a fele a költségvetési törvény szerinti támogatásnak – maximum 1900 tanuló és 100 000 forint/év, azaz 190 millió forint volt ez az összeg.

A 2020/21-es tanévben tovább csökkentették a támogatást, már csak 95 000 000 forintot az kaptak intézmények. A 2021/22-es tanévtől pedig semmit nem kapna a MET Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint.

2021. június 28. A lényeg - Iványi Gábor 21.06.28.
00:56
00:00


Iványi Gábor a Klubrádiónak elmondta: nem is kell találgatnia, hogy miért nem köt velük szerződést az Emmi. Maruzsa államtitkár tavaly megmondta, hogy megnézték és nem találják megtérülő befektetésnek a vidéki, szegény, roma és hátrányos helyzetű gyerekek tanítását. Arról is beszéltek, hogy a pandémia elleni védekezéshez mindenkinek hozzá kell járulni, de ők eleve a felét kapták annak, amit más egyházi iskolák. Az alapnormatívát megkapják, de abból nem lehet fenntartani az intézményeket. Az összeg, amit elvettek, például a gyerekek étkeztetését fedezte volna – tette hozzá.

(Kiemelt kép: Oltalom Karitatív Egyesület, Facebook)