„Hírek
Reggeli gyors

Iványi: Ez Orbán Viktor személyes bosszúja

12/08/2021 13:52

| Szerző: Klubrádió

Iványi Gábor egyházvezetőt minden szinten igyekszik ellehetetleníteni a kormány, most az adóhatóság próbált az egyik egyházi iskolájukból elvinni mindent, ami mozdítható. Iványi szerint egyházüldözés zajlik, amiért Orbán a felelős. Van-e kiút?

Az adóhatóság továbbra is üldözi Iványi Gábor lelkész Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségét, és a héten az egyház szegedi iskoláját rohanták le, hogy "mindent lefoglaljanak". Sajnos az iskolapadokkal táblákkal végül nem tudtak mit kezdeni. A NAV rátette volna a kezét az iskola ingóságaira, "de ilyen nem volt" - mondta Iványi Gábor a Reggeli gyorsban.

2021. augusztus 12. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Iványi Gábor - 2021.08.12.
12:41
00:00

"Ami befolyik, azt le akarják foglalni. 250 millió forint erejéig már rá is terheltek, 125 milliót le is foglaltak, most a másik felét is le akarják foglalni" - mondta Iványi Gábor metodista lelkész, aki szerint "a sóval behinteni időszaka ez", de reméli, hogy egyszer eljutnak egy olyan pontig, hogy "meggondolja magát a gonosz hatalom. Nem éri meg, ahhoz képest, amivel ők játszanak".

Iványi szerint az adóhatóság az egyház járuléktartozásai miatt lép fel ellenük, amiket azért nem tudnak fizetni, mert az állam nem adja nekik a megállapodás szerinti támogatásukat, "ami nélkül a működés elképzelhetetlen. Hiányzik a költségvetésükből 95 millió forint, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma vett el tőlük arra hivatkozva, hogy a szegény gyerek támogatása nem megtérülő befektetés. "ez a gyerekek étkezési pénze". Ezen felül "még rádobták a 250 millió megvonást, amik a költségvetésben nem tételek. A pénz meg is van, és törvényesen jár, de azt üzenték, ha akarják, pereljenek.

Iványi szerint a megoldás nem az, hogy visszaadja azokat a feladatokat, amiket annak idején az egyháza átvett az államtól, "mivel ez a pénz nem az egyház működéséből hiányzik, hanem államtól átvállalt feladatokért jár: jelesül, szegény gyerekek oktatása, hajléktalanok ellátása, szegényebb idősek ellátása. Iványiéknál ezer ember dolgozik és tízezer embernek nyújtanak ellátást.

Iványi Gábor az SZFE-nél
 
Iványi Gábor az SZFE-nél
 

Ezeket a feladatokat annak idején úgy vállalták át az államtól, hogy abban bíztak, az állam korrekt lesz velük, és nem számított arra, hogy majd jön egy megkergült társaság, ami nemcsak az oroszokat akarja visszahívni, hanem kicsinyes bosszúból őket is megfosztja a tisztességesen szerzett jogaiktól és ellehetetleníti a hitvallásuk szerinti feladatok elvégzését. "Mi öntudatos polgárai vagyunk ennek az országnak, és nem gondoljuk azt, hogy az éppen kormányon lévők kegyéből végezzük ezt a feladatot".

"Nekünk nincsenek földjeink, nem tudunk adót kivetni. Együttműködő partnerek vagyunk és megegyezés szerint tudunk dolgozni".

A támogatásokat 2017-ig megkapták, de azóta megint semmit nem fizetnek, mondta. Iványi szerint több milliárd forintnyi tartozása van a Magyar Államnak feléjük, mivel "olyan pénzeket tart vissza, amiket törvényesen nem tarthatna vissza még az új egyházi törvény szerint sem". Az sem lehet szerinte, hogy hogy valakit az akarata ellenére egyesületté változtassanak, de még ha rendben lenne, nekik akkor is tartozik az állam.

Iványi szerint a Fidesz egy olyan egyházi törvénymódosítást hozott, amivel ők soha nem fogják visszaszerezni a jogaikat. "Ez egy gonosz ördögi játék, amiben a Fidesz gyötör bennünket. Nincs másról szó, mint vallásüldözésről, miközben lépmutató módon a vallások védelmezőjeként illegeti magát. Ez Orbán Viktor személyes bosszúja, nem pedig külön Maruzsának (Emmi államtitkár) vagyunk antipatikusak. Ő nem egy nagy jellem, nem nagy karakter, hanem azért teszi, mert a gazdája így akarja. A gazdája pedig Orbán, aki így rendezte be ezt a világot.

"Rosszabb a helyzet mint 1989 előtt. Akkor az a hatalom szégyenlősebb és fáradtabb volt, a mostani hatalom tombol". Iványi szerint több mint tíz évig ellenszélben hajókáztak, de abban reménykedik, hogy a következő választáson megbukik a jelenlegi rezsim.

Az egyházának adott támogatásokról azt mondta, azokat el lehet juttatni a NAV megkerülésével is, de ennek módját inkább nem osztotta meg a nyilvánossággal. "Bízok az adományozók leleményességében" - mondta.