„Klubrádió
Esti gyors

Így csinált hülyét a Facebook a politikából – Selmeci János jegyzete

21/01/2022 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Megáll a fész! Politikusaink igyekeznek imitálni a politikai munkát a közösségi médiában. Vagy még azt sem, amikor kiszervezik a százmilliókba kerülő pártinfluenszerekhez, meg a sajtónak álcázott propagandának.

2022. január 21. Esti gyors - részlet 22.01.21. Selmeci János jegyzete
02:51
00:00
Ki ne örülne annak, amikor kirak egy macskás fotót a Facebookra, hogy azonnal megjelenik alatta Hollik István kommentje arról, hogy Magyarország előre megy? Kit nem tenne azonnal boldoggá, ha a cicája fényképe alatt Szabó Tímea biztosítaná arról, hogy április 3-án leváltják a kormány, és jobb világ jön, talán még a macskák számára is?

Mióta a Facebook csökkentette a közéleti témájú posztok elérését, nehogy a egészségügy vagy az oktatás apró-cseprő kérdései eltereljék a figyelmet Kulcsár Edina és Csuti válásáról, a politikusok a legharcosabb troll kommentelőket is megszégyenítő módon tűnnek fel minden olyan bejegyzés alatt, ahol növelni tudják egy elvtársuk elérését, illetve ahol látszani tudnak.

Mert látszani kell, ez a lényeg, az pedig nem számít, hogy közben egy faék egyszerűségű „együtt erő vagyunk” vagy „Áprilisban Orbán megy” kommentre, vagy a sajtóosztály által gyártott, élő emberhez a valóságban kicsit sem passzoló kampányszövegre butul le a politika, olyan szövegekre, amiket a szerzőjük valószínűleg sosem mondana ki a szájával. (Utóbbi kitétel természetesen a fent említett Hollik Istvánra aligha igaz, ő bármit kimondana, amit a párt hatalomban tartása megkövetel)

A valósághoz hozzátartozik, hogy egyes politikusok képesek kreatívan használni ezt az eszközt, például politikai ellenfeleik hazugságainak szellemes leleplezésére, de minden ilyen kommentre jut ezer „Hajrá Jámbi, csak így tovább, leváltjuk ezt a korrupt rendszert” meg tízezer „megvédjük a rezsicsökkentést” típusú hozzászólás azok nevében, akik az emberek képviseletére jelentkeznek, nekem pedig egyre kellemetlenebb érzés, hogy a következő választáson azok közül kellene választanom, akikből a Facebook algoritmus ilyen egyszerűen hülyét csinált.

Hollik cica
 

Mert az minden, csak nem politika, amikor egy politikus reggel felkel, elolvassa az újságot, a címlapon talált szerinte felháborító dologról posztol egyet, esetleg kirak egy videót egy – kellemetlenkedő újságírók jelenlétét nem igénylő – úgynevezett online sajtótájékoztatóról, megír pár sablon kommentet, egész pontosan elvégezteti ezt a munkát a párt közösségi médiás munkatársaival, majd hátradől, és elégedetten úgy érzi, hogy mindent megtett, amit megkövetelt a haza, meg az állami fizetés. És akkor arról még nem is beszéltünk, amikor mindezt kiszervezik százmilliókba kerülő pártinfluenszerekhez, meg a sajtónak álcázott propagandának.

Kérem, írják meg a Facebookon, ha tetszett önöknek ez a jegyzet, ha nem teszik, majd beírom én a Klubrádió nevében, hogy remek írás, csak így tovább, és remélem Hollik István is megérkezik, mondjuk egy magyar zászlós kommenttel, az nagyon jól esne.

Selmeci János jegyzete a 2022. január 21-i, pénteki Esti gyorsban hangzott el.