„Klubrádió
Reggeli gyors

Lakner: Novák a teljes szélsőjobb spektrummal kapcsolatban van, ezzel a csomaggal megy a Sándor-palotába

22/12/2021 13:34

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Orbán Viktor már a bejelentés módjával is megmutatta, mit gondol az államfői jelölésről, amikor egy újságírói kérdésre, több téma között bökte ki, hogy Novák Katalint jelölik államfőnek. Azért Novák, mert ő képviseli a választásokig tartó időszakban a népszavazási kérdéseknél a kormányzati üzenetet, mondta Lakner Zoltán politológus.

2021. december 22. Reggeli gyors / részlet, Lakner Zoltán (21.12.22.)
12:34
00:00


Mit jelent az a pár mondat, amit Novák Katalin írt azután, hogy Orbán Viktor őt nevezte meg Áder János államfő utódjaként? "Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni - erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársasági elnök jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok" - írta Novák. Lakner Zoltán politológus, a Jelen főszerkesztője a Reggeli gyorsban darabokra szedte a bejelentést, a jelöltet és megrázó következtetésekre jutott.

Lakner szerint Novák az eddigi politikai pályafutása jutalmaként, vagy annak következményeként kapta ezt a posztot Orbán Viktortól, "tehát azt a politikát kell tovább vinnie, ami lehetővé tette, hogy egyáltalán szóba kerüljön államfőként". Ebből a politológus arra következtetett, hogy a Fideszben nem fogják átértékelni ahogy eddig értelmezték a nemzeti egység kifejeződését. Azt tehát, hogy Orbán a nemzet nevében személyes sértésnek veszi, ha őt politikailag bírálják. "Ebből is látszik, hogy önmagát a nemzettel azonosítja, ezért neki az ilyen típusú nemzetértelmezéshez ragaszkodó politikusokra van szüksége" - mondta Lakner.

Szerinte Novák jelölése "politikai kommunikációs szempontból ügyes húzás. Egy idősödő, vidékies karakterrel rendelkező párt egy több nyelven beszélő, világlátott, nőt jelöl köztársasági elnöknek, ez olybá tűnik, mintha valamilyen nyitást hajtanának végre, és más fajta karaktert jelöl Orbán, mint amit várni lehetett tőle", de Lakner szerint ezzel a miniszterelnök "semmilyen kockázatot nem vállalt", és szó sincs arról, hogy "a Fideszen belüli politikai irányzatok átrendeződéséből következően a személyes hatalmi pozíciói módosulnának, vagy veszélybe kerülnének". A Fideszben ugyanis nincsnek ilyen belső ideológiai irányzatok, amiknek bármilyen hatókörük lenne.

 
Orbán Viktor és Novák Katalin Rómában
 

 

Balázs Zoltán tanulmányából idézett, hogy a Fidesznek nem politikusai, hanem arcai vannak, és Lakner szerint most Orbán a helyzetnek megfelelő arcot választott. "Egy politikusnak fontos, hogy milyen arca van a nyilvánosság fel, alapvetően erről van szó. Jó szolgálatot tesz, ráadásul Novák maximálisan képviseli a Fidesz pár éve megváltozott politikai irányát is. A Fidesz nemzetközi kapcsolataiért felelős alelnökként "a teljes szélsőjobb spektrummal személyes kapcsolatban van. Ezzel a csomaggal fog bekerülni a Sándor palotába".

Mire lehet tőle számítani?

Ádernek több vétója volt, mint Schmitt Pálnak, bár az nem volt nehéz, mert utóbbinak egy sem volt, mondta Lakner, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy ehhez képest Áder első ciklusában történt meg, hogy a parlament az Alaptörvénybe beleírta az Alkotmánybíróság által hatálytalanított részeket, "tehát Ádernek komoly érdemei voltak a NER megerősítésében". Lakner szerint ugyanakkor Ádernek pont ugyanabban a ciklusban több önállóságra utaló megnyilvánulása is volt, amit szerinte arra lehet visszavezetni, hogy Ádernek "volt egy saját politikai tőkéje, amit még a rendszerváltás idejéről hozott. Orbánnal azonos vezetőgenerációhoz tartozott, és bár Orbán egyszer száműzte az EP-be, de visszahívta az államfői székébe".

Ezzel szemben Novák Katalin kizárólag Orbán Viktornak köszönheti a felemelkedését, neki tartozik hálával, és egyedül tőle függ, hogy merre veti a politika, mondta. Novák kifejezetten Orbánhoz lojális, tőle függ és "ez világosan meghatározza, hogy a posztot milyen szellemben fogja betölteni" Lakner megjegyezte, hogy ezt a kijelentését szívesen visszavonja, ha majd Novák akár csak egyszer is rácáfol.

Összegezve, az elmúlt tíz évben nem merült fel olyan helyzet, hogy az államfő politikailag szembe került volna a kormánnyal. De mi van, ha az ellenzék nyer, és megváltozik a kormány összetétele? Milyen viselkedést fog tanúsítani egy Fidesz alelnökből lett köztársasági elnök? - tette fel a kérdést.

Novákot még a régi parlament választja meg, de már az új parlament idején fog hivatalba lépni, ez a két tény Lakner szerint akár eleganciára is sarkalhatta volna a kormányt a jelöléssel, ehhez képest Orbán olyan jelölt állított, akiről tudja, hogy egy politikai változás esetén is számíthat rá.

Tovább elemezve Novák múltját, Lakner elmondta, a homofób és transzfób népszavazás üzeneteinek egyik legfőbb hangoztatója, és úgy lesz megválasztott köztárasági elnök a kampány hajrában, ami egybe esik éppen ezekkel a népszavazásokkal, már a nemzetet egyesítő pozícióból erősítheti a kormánypárt politikai üzeneteit. Ezt szerinte Orbánék fel is fogják használni, ezért csinálják - állapította meg.

Ha esetleg az ellenzék győzne áprilisban, akkor Lakner szerint "hirtelen fel fogják találni a hatalommegosztás elvét", és a köztársasági elnök hirtelen óriási aktivitást mutathat parlamenti döntések megvétózását illetően. És ott van még az Alkotmánybíróság is, ami fogadni képes az előzetes normakontrollra hozzá küldött javaslatokat, de politikai vétóval is vissza lehet küldeni a parlamentnek döntéseket, és ezzel is lassítja az új kormány döntéseinek a kivitelezését. Szerinte ilyesmire lehet számítani: Ez nem huhogás, hanem van egy évtizednyi tapasztalatunk. Ezeket a döntéseket nem azért szoktak meghozni, hogy aztán ne használja ezeket az embereket.

Lakner meghökkentőnek tartja, hogy a miniszterelnök mint Fidesz-elnök a pártjának ajánlhatna államfőjelöltet, de összecsúsztak a párt és közjogi szabályok, és Orbán azt is megmutatta, "hol a helye ennek az egész államfői jelölésnek az ő politikai agendájában. Nem a parlamentben a 20 perces felszólalásában jelezte, hogy hozott egy ilyen döntést, hanem mellékesen egy újságírói kérdésre mondta el. Rengeteg téma között, elrejtve, bökte ki a miniszterelnök, ami az ünnepélyes kereteket nélkülözte. Ha máshol egy államfőt jelölnek, ott külön sajtótájékoztatót hívnak össze" - mondta.