„Klubrádió
Esti gyors

Milka csoki Bécsből – Kárpáti Iván jegyzete

2/02/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

"Én ráadásul egy alsóbb kasztba tartozom ebben a remek új világban, keleti vakcinát kaptam, amire eddig nem jelentett feloldozást, hogy harmadiknak már jóféle nyugatit. De, ha lehet hinni az első híreknek, az illetékes bürokraták kegyesek és talán bebocsátást nyerek az egykor határok nélkül működő Európai Unió olyan távoli vidékeire is, mint mondjuk Parndorf. El sem hiszem."

2022. február 02. Esti gyors / részlet, Kárpáti Iván jegyzete (22.02.02.)
01:40
00:00

Mehetünk Bécsbe! - kiáltottam fel reggel a híreket böngészve. Törnek elő a gyermekkori emlékek, amikor a rendszerváltás után nem sokkal egy régi furgonban, néhány másik kölyökkel együtt kivittek minket a szafari parkba, meg egy szupermarketben vehettem csomó Milkát és üres VHS-kazettát, hogy fel tudjam venni a rajzfilmeket a tévéből.

Az elmúlt 2 évben nehezebben lehet közlekedni Európában, mint akkor. Én ráadásul egy alsóbb kasztba tartozom ebben a remek új világban, keleti vakcinát kaptam, amire eddig nem jelentett feloldozást, hogy harmadiknak már jóféle nyugatit. De, ha lehet hinni az első híreknek, az illetékes bürokraták kegyesek és talán bebocsátást nyerek az egykor határok nélkül működő Európai Unió olyan távoli vidékeire is, mint mondjuk Parndorf. El sem hiszem.

Nyugodt persze még nem vagyok, annak a biztosítékát ugyanis nem látom, hogy az EU-t nem alakítja át a permanens járvány veszélyre hivatkozás egy kínai mintájú megfigyelőálammá. Miközben szerte a kontinensen az omikron tulajdonságaira reagálva próbálják leépíteni a rendkívüli szabályokat, Németországban, a legbefolyásosabb, legerősebb, legnagyobb hatású államban egy olyan politikai irány van, ami a világ végezetéig maszkot, távoltságtartást, QR-kódokat írna elő, ez pedig lassíthatja a normalizálódást.

Ideje előmászni a romok alól és elkezdeni feléleszteni a millió szállal egymáshoz fűzött Európa régi szabadságát. 

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2022. február 2-i adásában hangzott el.