„Klubrádió
A lényeg

A WHO szerint nem kellene túlzásba vinni a korlátozásokat az omikron miatt

1/12/2021 07:28

| Szerző: Klubrádió

Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a koronavírus új variánsa miatt egyes országok általános korlátozó intézkedései nem feltétlenül szükségesek és igazságtalanul büntetik az afrikai országokat, írja az MTI.

"Nagyon is megértem azokat az országokat, amelyek olyan variánstól védelmezik állampolgárjaikat, amelyet még nem ismerünk teljesen. ... Ugyanúgy aggaszt viszont az is, hogy egyes tagállamok nyers átfogó intézkedéseket hoznak, amelyeket nem támaszt alá bizonyíték vagy saját tapasztalat, és amelyek csak rontanak az egyenlőtlenségeken" – fogalmazott a WHO főigazgatója.

Fotó: Pixabay
 

Az egészségügyi miniszterek háromnapos WHO-tanácskozásán kedden a namíbiai küldöttség nemtetszését fejezte ki a dél-afrikai térség országaival szemben elrendelt utazási korlátozások miatt: "Ez az utazási korlátozás nem tudományos érveken vagy a WHO alapokmányán, hanem politikán alapuló, reflexszerű reagálás" – áll a delegáció állásfoglalásában. Tanzánia az utazási korlátozások azonnali feloldását sürgette – írja a 24.hu.

"Minden intézkedésnek a kockázattal arányosnak, időben korlátozottnak kell lennie, és úgy kell őket alkalmazni, hogy tiszteletben tartsák az utazók méltóságát, az emberi jogokat és szabadságjogokat" – írta közleményében a WHO.