„Klubrádió
Reggeli gyors

Reménykedhetünk egy nyugodtabb időszakban

2/02/2022 13:31

| Szerző: Klubrádió

Hamarosan elérhetjük az ötödik hullám csúcsát, és nem valószínű egy sokkal durvább változat megjelenése – véli Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi tudásmenedzsere.

2022. február 02. Reggeli gyors - részlet 22.02.02. Balkányi László
05:31
00:00
Balkányi László szerint Budapesten már megszűnt a koronavírusos esetek gyors növekedése, sőt már visszafelé is fordult a trend, országosan pedig már nem növekszik olyan hevesen a diagnosztizált fertőzések száma, de messze nem tudunk minden fertőzöttről. A szakember bízik benne, hogy hamarosan elérjük az ötödik hullám csúcsát, és tekintve, hogy az omikron sikeresen szorította ki a többi változatot, lassan várhatunk egy nyugodtabb időszakot.

Fotó: Pixabay
 

Balkányi elmondta azt is, hogy állandóan jelennek meg újabb és újabb variánsok, de ezeknek csak töredéke valóban érdekes, azaz nem befolyásolják lényegesen a betegség súlyosságát vagy terjedését.

Ha a koronavírus az omikron-változattal kezdődött volna, akkor valószínűleg az influenza járványokhoz hasonló társadalmi reakciót váltott volna ki – vélte a szakember. Mivel azonban a mutációk teljesen véletlenszerűek, ezért nem dőlhetünk hátra, és tanulhatunk meg együtt élni a "kellemesebb" omikronnal, de a tapasztalatokra építve nagyon kicsi az esélye, hogy a közeljövőben egy újabb és sokkal durvább verzió jelenjen meg – tette hozzá Balkányi László belgyógyász, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) volt munkatársa.

Fotó: Pixabay
 

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Balkányi Lászlóval
2022. február 02., szerda 08:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre