„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus: még mindig nem vagyunk kint a vízből

18/06/2021 11:43

| Szerző: Klubrádió

Az egészségügyi szakember szerint nem kellene engedélyezni a több tízezres rendezvényeket, mert még sokan nincsenek beoltva, őket egyesével kell megkeresni, és meggyőzni. 

Balkányi László orvossal, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi tudásmenedzserével a Szputnyik uniós engedélyeztetéséről és a járvány jelenlegi állásáról beszélgettek a Reggeli gyorsban.

2021. június 18. Reggeli gyors-részlet: Balkányi László (2021.06.18.)
08:51
00:00

"A járvány mindenhol csökken, Magyarországon határozottan, aminek súlyos árát fizettük meg, és még mindig nem vagyunk kint a vízből" - vágott bele a szakember. Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök által mondottakat is csak megerősíteni tudta, még mindig sokan védtelenek, miközben az angol és az indiai mutáció (Alfa és a Delta) jóval könnyebben terjednek, és súlyosabb betegséget is okoznak. "A be nem oltottak továbbra is veszélyben vannak" - mondta.

Ugyanakkor a tömeges oltás helyét most az apró munka váltja fel. Azokat a különböző csoportokat, amelyekben oltásellenesek vannak, egyenként kellene megtalálni, és az ellenérveiket kellene valahogyan feloldani, és meggyőzni őket.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ elemzést készített, és 25 olyan tényezőt találtak, amivel mind foglalkozni kellene, mondta. Ajtóról-ajtóra kellene haladni. Aki nincs beoltva az kórházba kerülhet, és esetleg ő lesz az, aki lélegeztetőgépre kerül, és meghal, mondta. Külön kell foglalkozni az ő félelmeivel is.

Hogyan hat a Szputnyik késlekedése a járványhelyzetre? Annyi hivatalos, hogy megkezdték a gördülő értékelést. A napokban kikerült ezzel kapcsolatban egy hír, amiben a megszólalók nem vállalták a nevüket, és arról szólt, hogy az oltást fejlesztő intézet elmulasztott egy határidőt, de Balkányi ezt nyomásgyakorlásnak tartja a német hatóságok részéről, hogy mihamarabb megszülessen az engedély.

A gördülő értékelést is megmagyarázta a szakember. Korábban egy vakcina engedélyeztetése úgy zajlott, hogy sok-sok ezer oldal dokumentációt néztek át, és mindig megvárták, amíg bejöttek a vizsgálatok után az adatok, azokat kiküldték szakértőknek, akik megint visszaküldték, és így tovább, most viszont már a menet közben beérkező adatokat azonnal küldik is tovább, így lerövidítve az időt.

Hogy vannak, akik oltás után is védtelenek, arra azt mondta, a nagy populációban végzett ellenőrző vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberek legnagyobb része védett, de szerinte mindig lesznek olyanok, hogy egyénileg nem védettek, vagy kevésbé, és van, akiknek érdemes lesz 3. oltást adni. "Erre egyre több pozitív adat jön ki, de ez csak a töredékét érinti az oltottaknak".

Arról is szólt, hogy kimenne-e hetvenezer ember közé, mint például a magyar-portugál-meccsen történt, de szerinte nem kellene demonstratíve ilyen rendezvényeket engedélyezni.